ŽELITE DA SMRŠATE: Nikako nemojte brojati kalorije

Kada je vaša ishrana uravnotežena, brojanje kalorija je potpuno bespotrebno. Dok god telu dajete potrebne materije, ono će normalno funkcionisati i nećete se debljati, navodi se na portalu centarzdravlja.net.

Visokokvalitetne namirnice su voće, povrće, cele žitarice, nemasno meso, riba i morski plodovi, mleko i mlečni proizvodi, orašasti plodovi i semenke. Ovim namirnicama je zajedničko da im ne treba etiketa kako biste znali da su zdrave.

Da, kalorije postoje i prekomeran unos može izazvati gojenje. Ipak, kalorije nisu jedine važne. Možete odabrati hranu s jako malo kalorija, ali isto tako malim sadržajem važnih nutritivnih materija. Ako već obraćate pažnju na broj kalorija, onda obratite pažnju na celokupni nutritivni sastav namirnice.

Vaše telo ne tretira sve kalorije jednako. Visokokvalitetne kalorije, koje dolaze iz namirnica bogatim nutritivnim materijama, brzo vas zasite i dugo drže sitima. Takođe, podstiču oslobađanje hormona koji podstiču telo na sagorevanje zaliha masti.

Stručnjaci ističu da brojanje kalorija u čak 95.4 odsto slučajeva bude bezuspešno i ne podstiče mršavljenje. Ako ćete se izgladnjivati, vaše telo će početi da troši mišiće umesto masti. Metabolizam će se usporiti, a vi ćete početi da se gojite.

Foto: Freedigitalphotos.net

Pogledajte još