Sve veća besparica: U zalagaonice donose i polovnu posteljinu!

Nekada su vlasnici zalagaonica u Beogradu, zadovoljno trljali ruke, ali poslednjih godina se situacija znatno promenila. Sve je više ugroženih Beograđana, koji pokušavaju da na njihovim adresama “utope” stvari koje ništa ne vrede - od posuđa, preko tehnike, ali i stvari.

"Zatvaram jer odavno više nema posla. Ovo nije mesto gde ste mogli da ostavite neku baš vrednu stvar, ali narod više nema šta da ponudi. Donose čak i polovnu posteljinu. Nedavno mi je došla žena sa ponudom da “založi” polovne stvari. Dolaze i nude kućne bioskope. Jedna gospođa je ostavila svoj, dobila je 50 evra za njega i evo već godinu dana se ne pojavljuje",
priča Gvozden, koji u zalagaonici koja je pred zatvaranjem, drži jedini vredan eksponat - sliku Titka Čaće.

Ova zalagaonica je i bila namenjena za “skromnije” građane, ali kako kaže Gvozden, danas je i takvih sve manje, pa mu tako donose bezvredne slike, posuđe, neispravnu tehniku, pa čak skidaju i lustere.

I u ostalim zalagaonicama se žale, kako je sve veći broj onih koji dolaze sa stvarima, koje se ne nalaze na “njihovom meniju” poželjnih predmeta, piše "Blic".

"Jedino što prihvatamo od tehnike su Laptop računari, LCD televizori, profesionalna foto i digitalna oprema, kamere i muzički instrumenti. U jednom periodu je bila “navala”, a sada je i to sve ređe. Dolaze sa stvarima koje nemaju nikakvu vrednost", priča radnica jedne od najvećih zalagaonica, u kojima prihvaju sve, od igle do lokomotive.

Oni uzimaju nameštaj, porcelan, ali i kamione i automobile.

"Ljudi, imali ili nemali, ovde dolaze jer ih je muka naterala. Uglavnom se vrednost procenjene robe umanjuje za 20 odsto, pa se daje toliki zajam, a mesečna kamata na taj iznos ide i preko 20 posto, pa se tako retko ko i vrati po zalog. Roba se obezvređuje maksimalno moguće, ali nekada je situacija takva da ne mogu da biraju. Mnogo puta mi bude žao, ali najviše onih koji dođu sa predmetima koji nemaju nikakvu vrednost",
priča B.M. koja radi u zalagaonici tek tri meseca, a već se, kako kaže, svega nagledala.

Retko koji vlasnik je bio raspoložen da na ovu temu priča, ali su neformalno priznali da je sve manje onih koji dolaze sa “konkretnim” stvarima.

Izvor: Blic

Pogledajte još