Pogrešno shvaćeni: 5 zlikovaca iz literature koje niko ne razume

1. Patrik Bejtman , Američki Psiho

Ok, njega je malo teže braniti. On ubija prijatelje i muči prostitutke sa užasavajućom originalnošću. Međutim, njegov nedostatak morala je zapravo samo minijaturizovana slika kulture Vol Strita koji tretira ljude kao zamenljive lutke čija krv je tuđa zarada. Bejtman nije jedini u toj kulturi, tako da ne možemo kriviti lutku, treba da obratimo pažnju na lutkara.

2. Kurc, Srce tame

Od svojih plemenitih početaka sa svim uzvišenim namerama, Kurc je svakako izgubio svoj put - sasušene glave Afrikanaca na kočevima koje ukrašavaju njegov kamp pokazuju kakav je on ratni diktator postao. A ipak, i on je sluga zle mašine, Kompanije koja ga je poslala da požnje slonovaču "crnog kontinenta". Kurc je prosto radio svoj posao suviše dobro i poludeo u procesu. Ono što on vidi na kraju je košmar ljudskog sakaćenja planete zemlje u ime napretka.

3. Grenuil, Parfem

Grenuil je blagosloven nosom koji je ekvivalent Mocartovog uha, ali on sam, nema nikakav miris. Kako bi ispunio svoju ambiciju - stvaranje vrhunskog anđeoskog parfema - on mora da krade miris od prelepih živih bića (u ovom slučaju, najlepših mladih devica). Pritom, radnja je smeštena u francusku pre revolucije, gde bogati žive kao kraljevi, a siromašni gore nego psi. U takvom moralnom sistemu, kako možemo da očekujemo da naš heroj Grenuil, brilijantno, zlostavljano siroče daje veću vrednost životu device nego životu ljubičice?

4.
Hanibal Lektor, Kad jaganjci utihnu

(old_image)

Njemu ne treba psihijatar da ga brani, on to sam čini sasvim dobro. Tu su aluzije na detinjstvo u Evropi rastzanoj ratom i ubijenu sestru. Ali, u stvari, on samo vidi kroz licemerni tabu protiv jedenja drugih ljudskih bića, jer će skoro svaka životinja jesti mrtve svoje vrste. Zašto bi ljudi bili drugačiji - mi koji smo sposobni za genocide, užasnu nepravdu i masovno izumiranje drugih vrsta?

5. Viktor Frankenštajn, Frankenštajn

Možda deluje kao da Frankenštajnovo čudovište pripada na ovoj listi pre nego njegov tvorac. No, doktor Frankenštajn je napravio ovo stvorenje da bi ga odmah potom zgroženo odbacio. Sve što je "čudovište" želelo je da bude voljeno i da ima nekoga da voli, a Frankenštajn mu je uskratio ove iskrene, nevine želje i tako posadio seme mržnje i besa. Viktor Frankenštajn, epitom preterane ambicije sparene sa nepažljivim zapostavljanjem, je otac ljudkse patnj. Simbolično, on je razlog što zločinci uopšte i postoje.

T.D.

Pogledajte još