Meštani Crnče zvali policiju da juri drekavca!

Drekavac, bela prikaza ili, možda, nešto treće, već noćima, jezivim kricima koji dižu kosu na glavi i lede krv u žilama, uteruje strah u kosti meštanima Crnče, tačnije zaseoka Bučani, dvadesetak kilometara udaljenim od Dervente. Da je đavo odneo šalu, svedoči i činjenica da se u sve umešala i policija, ali i to, kako saznaju "Novosti", da su doprinos da se Crnča nađe u fokusu šire javnosti prste umešali - lopovi, gastarbajteri i neoprezni švaleri!

Meštani su prijavili da to što ih straši "nije insan, a ni životinja. Bele je boje i ispušta jezive krike, a trči neverovatnom brzinom".

- Prvi put sam tu prikazu video na putu pre desetak dana, kada sam se oko osam uveče vraćao s posla. Prvo sam pomislio da mi se učinilo, međutim, kada sam je ponovo te iste noći video tu na njivi, i to odmah kraj kuće, noge su mi se odsekle. Brže-bolje sam utrčao u kuću. Otac, rođak i ja smo uzeli štapove i izašli napolje da vidimo o čemu se radi i da je oteramo. Krenuli smo prema prikazi, koja je stajala kraj ograde, na njivi, odmah pored naše kuće. Kada smo joj prišli sasvim blizu, na metar-dva, počela je da beži i ispušta još jezivije krikove. Pokušali smo da je udarimo, ali je stalno izmicala - deo je dramatične ispovesti meštanina Danijela Pijetlovića, koju je preneo Glas Srpske.

Priču su potvrdili Danijelov otac Boro i rođak Radenko Pijetlović, navodeći da prikaza nije bila čovek, te da je uz zastrašujuće krike od kojih im se ledila krv u žilama, "izmicala neverovatnom brzinom". Bila je, kažu, bela i velika.

- To je jezivo i neobjašnjivo. Tako nešto nisam nikada ni videla ni čula. Sve jeste, ali ljudski faktor nije - izjavila je Danijelova supruga Božana, koja je, navodno, borbu sa "prikazom" posmatrala sa kućnog praga.

Od te noći u Crnči i susednim selima zavladali su strah i panika, a i pre prvog sumraka opusteli su putevi, uz obavezno zatvaranje prozora i zaključavanje vrata. Uznemireni su psi, živina, ovce, kao i ostale životinje. U pomoć je pozvana i policija.

- Prijavljeno nam je da je nekoliko meštana primetilo nepoznato biće, koje je kod građana izazvalo uznemirenost. Policija je izašla na teren, ali nije pronašla nikakve tragove, niti je bila ugrožavanja ljudskih života, životinja ili imovine - izjavila je Ljerka Stanimirović, portparol CJB Doboj.

Međutim, iz više izvora "Novosti" nezvanično saznaju da su barem za neke jade ovdašnjih meštana, ipak, kriva ovozemaljska bića. Navodno, u strahu okovanoj mesnoj zajednici, sa oko 220 domaćinstava i blizu 1.000 stanovnika, od kojih mnogi hleb zarađuju u Sloveniji i Italiji, jedino su profitirali noćni lopovi. Opustošene su mnoge kuće, prodavnice, a zabeležen je i pokušaj pljačke bankomata u susednoj Osinji, o čemu se oglasio i CJB Doboj.

- Neki naši gastarbajteri su se grubo našalili pošto su iz Italije, sa tamošnjih nedavnih maškara, "uvezli" najstrašnije nakaze, kao i trube koje ispuštaju jezive krikove - tvrdi jedan od meštana Crnče, izrazivši sumnju da nije isključeno da je to urađeno za račun neke lopovske družine.

Po trećoj verziji, sve se dodatno zakomplikovalo kada je "na delu" dolijao neki neoprezni lokalni švaler.

- Uspeo je da umakne sa čaršafom na sebi, uz galamu i njegove "jezive" švalerske krikove - kaže izvor "Novosti", dodavši da je da bi se "sakrila bruka i sramota", sve svaljeno na prikazu, odnosno drekavca!

- Čuo sam za sve tri verzije - rekao je juče za "Novosti" Momir Vukičević, predsednik Saveta MZ Crnča. - Tačno je da se u sve umešala i policija. Bilo je krađa, a imam informaciju da su otkriveni neki lopovi iz Federacije BiH, a sumnja se da su imali jatake u selu. A što se tiče švalera, njih ima svugde pa, očito, i našoj Crnči.

Vukičević, inače matičar i dobar poznavalac (ne)prilika u ovoj MZ, dodaje da je moguće da su jezive krike ispuštali i mačke, jeleni i druge životinje u ovo vreme parenja. Međutim, koliko se uznemirujući glas daleko čuje, matičar navodi i telefonski poziv njegove ćerke iz Nemačke.

- Pita me da li je, zbog drekavca ili čega već, sigurno da sa porodicom dođe u Crnču za Vaskrs, kao je bila planirala - kaže matičar i predsednik ove mesne zajednice.

DEVOJAČKO GROBLjE
MATIČAR iz Crnče, Momir Vukičević, kaže da verovanju u prikaze i drekavce u ovom kraju mnogi pogodno tlo nalaze u starim legendama, a jedna od njih je i ona o Devojačkom groblju.

- Nedaleko od puta gde se, navodno, pojavila prikaza, do pre nekoliko godina postojao je ukrašeni mramor. Prepričava se da su tu stradali i sahranjeni svatovi, među njima i devojke, po čemu je to mesto o dobilo naziv devojačko groblje. Neki meštani su prepričavali da su im se oko tog belega stradanja priviđale ovce, ali i ljudi u kolu i neveste - kaže za naš list Vukičević.

izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još