Čokoladna pita

Sastojci:

Za koru: 200 grama margarina (da bude na sobnoj temperaturi), 100 grama šećera, 1 jaje, 300 grama brašna.
Čokoladni fil: 250 grama čokolade za kuvanje, 150 grama margarina, 2 cela jajeta, 2 žumanca, 50 grama šećera, prstohvat soli.

Čokoladna glazura: decilitar slatke pavlake, 120 grama tamne čokolade, prstohvat sloli.

Priprema: Mutite mikserom šećer i margarin dok ne postanu kompaktna smesa. Dodajte jaja i četvrtinu brašna. Postepeno dodajte ostatak brašna, sve vreme muteći mikserom, dok se ne sjedini sve. Ne preterujte sa dugim mešenjem da ne biste uništili teksturu. Napravite loptu od testa i umotajte ga u plastičnu foliju. Stavite na sat, dva u frižider, dok se ne ohladi i ne stegne.

Razvucite testo u kalup za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Testo izbockajte viljuškom i stavite u rernu ugrejanu na 180 stepeni C. Pecite oko 15 minuta, dok ne dobije prelepu zlatnu boju.

Dok se testo peče, umutite margarin, so i čokoladu. Istovremeno, mikserom na najvećoj brzini ulupajte jaja, žumanca i šećer. Kada se umuti, sjedinite ove dve smese i mutite 2 minuta, da postane kompaktna smesa. Zatim prelijte preko pečene kore. Pecite još 20 minuta. Primetićete kako je čokoladni fil sočan i hrskav.

Čokoladna glazura je više nego laka da se spremi. Zagrevajte slatku pavlaku sa prstohvatom soli i u nju dodajte čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne istopi i smesa ne ujednači. Prelijte preko pite. Prijatno!

Foto: instructables.com

Pogledajte još