Radulović: Privođenje čelnika SIEPE samo je deo krivične prijave

"Postoji nekoliko krivičnih prijava, a ova koja je rezultirala privođenjem se odnosi na fiktivne autorske ugovore zaposlenih u SIEPA sa samom Agencijom", rekao je Radulović.

Ostale krivične prijave se odnose na višestruko fakturisanje štandova na sajmovima, davanje dela plate zaposlenih u SIEPA u kase stranaka , te reketiranje preduzeća kojima je data subvencija, istakao je Radulović, ne želeći da precizira u koje stranke je novac išao, ali je dodao da bi to mogle da budu sve stranke na vlasti.

Radulović nije želeo da otkriva detalje fiktivnih ugovora, jer je kako je naglasio, to pitanje tužilaštva.

Zbog zloupotrebe službenog položaja, jutros je privedena Jasna Matić, prva direktorka SIEPA i bivša ministarka za telekomunkacije u Vladi Mirka Cvetkovića. Zajedno sa njom uhapšena je i njena naslednica u SIEPA Vesna Perić i zamenik Bojan Janković, kao i doskorašnji direktor ove agencije Božidar Laganin.

Prema saopštenju MUP ovi državni funkcioneri su oštetili budžet za 119,6 miliona dinara, a sebi i drugim licima pribavili protivpravnu imovinsku korist od 91,9 miliona dinara.

U MUP navode da su osumnjičeni od 2006. do 2013. zaključili 1.339 fiktivnih ugovora o autorskom delu, i to između zaposlenih u SIEPA i same Agencije. Ističu da se ugovori odnose na poslove koji su bili u opisu zaduženja zaposlenih u Agenciji, i da je na ovaj način omogućeno da se novac iz državnog budžeta koristi za isplate navodno izvršenih ugovora o autorskim delima i da je na ovaj način kršen Zakon o autorskim i srodnim pravima, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o ministarstvima i Zakon o budžetskom sistemu.

Izvor: Blic

Pogledajte još