Državni sekretar u Ministarstvu trgovine: "Lidl" do kraja godine dolazi u Srbiju!

Milićević je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da je po novom zakonu trgovina apsolutno slobodna i da nema ograničenja za dolazak trgovinskih lanaca.

On je, međutim, naveo podatak da je ukupna potrošnja mala i da iznosi samo nešto preko pet milijardi evra na godišnjem nivou cele Srbije.

Milićević je ukazao da je prosečna plata oko 44.000 dinara, odnosno oko 350 evra, ali da dve trećine ljudi u privredi imaju platu koja je daleko manja od prosečne.

On je ukazao da već šest do sedam godina stagnira i opada društveni proizvod, a da se potrošačka korpa kreće u okviru standarda.

"Jedna i po plata pokriva potrošačku korpu", rekao je Milićević i dodao da prosečna potrošačka korpa iznosi nešto preko 60.000 dinara po domaćinstvu.

Milićević je ukazao na podatak da za osnovne potrebe, kao što su hrana, duvan, alkoholna i bezalkoholna pića, prosečna kupovna moć iznosi oko 200 evra po domaćinstvu na mesečnom nivou.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Stipe Lovreta je u istoj emisiji ocenio da će dolazak kompanije "Lidl" i stranih lanaca pojačati konkurenciju na tržištu i dodao da očekuje da bi neki novi lanac diskonta mogao "uzdrmati" postojeću konkurenciju.

On je ukazao da je ugrožen standard, posebno nezaposlenih građana i da je problem u nedovoljnoj proizvodnji i ekonomskoj aktivnosti, sporoj revitalizaciji privrede i sporom rastu bruto društvenog proizvoda.

Lovreta je dodao da je još pre 20 godina zagovarao dolazak stranih trgovinskih lanaca u Srbiju i da je dobro što se domaća privreda otvorila, ali da se u zemlji sporo izgrađuje tržište.

Izvor: 24sata

Pogledajte još