OPREZNO S ALKOHOLOM: 3 i više pića nedeljno izazivaju srčani udar

Naučnici iz Finske su obavili istraživanje koje je trajalo 20 godina. Oni su proučavali zdravlje i učestalost konzumacije alkohola kod 2.600 muškaraca.

Rezultati su pokazali da muškarci koji piju 3 ili više pića nedeljno imaju čak 3 puta veći rizik od nastanka srčanog udara.

S druge strane, muškarci koji su nedeljno popili 1 do 2 alkoholna pića nisu imala povećan rizik od nastanka srčanog udara, kao ni oni koji alkohol nisu konzumirali uopšte ili sasvim retko.

Brojna prethodna istraživanja su pokazala da umerena konzumacija alkohola nema negativno delovanje na zdravlje, ali i da prekomerna konzumacija može povećati rizik od nastanka srčanog udara, bolesti srca i poremećaja s pamćenjem.

Naučnicima još uvek nije jasna tačna povezanost između konzumacije alkohola i srčanog udara i ističu da su rezultati istraživanja preliminarni.

Stručnjaci predlažu svim osobama da alkohol konzumiraju umereno, ali i da se posavetuju s lekarom ako pate od nekih medicinskih stanja ili pak uzimaju neke lekove. Naime, alkohol može negativno uticati na delovanje leka i na taj način dodatno ugroziti zdravlje.

Foto: yayimages.com

Pogledajte još