Britanija preti zatvaranjem Gardijana zbog Snoudena

0

Britanska tajna služba zapretila je da će zatvoriti britanski dnevni list "Gardijan" zbog objavljivanja dokumenata o američkom masovnom programu nadziranja koje je listu dostavio odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden.

Prete nam da će nas zatvoriti. Optuženi smo za ugrožavanje nacionalne bezbednosti i života ljudi. To nas stavlja u veoma težak položaj“, rekao je zamenik glavnog urednika „Gardijana“ Pol Džonson na konferenciji „Radio dani Evrope“ u Dablinu, prenela je agencija AFP.

Glavom uredniku lista rečeno je da „premijer, zamenik premijera, šef diplomatije i glavni tužilac imaju problem zbog vas„, rekao je Džonson.

Britanski i američki zvaničnici su se različito postavili posle objavljivanja tajnih dokumenata o špijuniranju, rekao je Džonson.

U SAD je zbog obelodanjivanja dokumenata o nadziranju došlo do nacionalne debate o programu špijuniranja i zaštiti privatnosti dok su u Velikoj Britaniji zvaničnici samo došli do pretpostavki da mere nacionalne bezbednosti narušavaju slobodu štampe.

Objavjivanje materijala koja je listu dostavio Snouden predstavlja verovatno najveći izazov u istoriji „Gardijana“, rekao je Džonson.

To je najteža priča ikada urađena, uključujući i Vikiliks, jer novinari i urednici ne mogu da govore jedni s drugima. Mogu samo da koriste sistem enkripcije (šifrovanja)“, rekao je Džonson.

Bivši saradnik NSA i CIA je letos predao „Vašington postu“ i „Gardijanu“ niz tajnih materijala o programima američkih i britanskih službi za elektronsko praćenje, posle čega je pobegao iz SAD, gde je optužen za kršenje zakona o tajnosti informacija koje se odnose na nacionalnu odbranu.

Snouden ima privremeni azil u Rusiji do 1. avgusta 2014. godine.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.