Da li nam Miki Maus zaglupljuje decu?!

Psiholozi tvde da Miki Maus, Vini Pu i "Moj mali poni" mogu da budu vrlo loši za dečije učenje, jer u stvarnom životu životinje ne nose odeću i ne govore.

Do ove tvrdnje su došli istraživači sa Univerziteta u Torontu. Njihova kontroverzna studija sugeriše da knjige i crtani filmovi sa životinjama koje govore usporavaju učenje dece ispod pet godina.

Oni tvrde da gledanje tih crtanih filmova i čitanje knjiga sa životinjama koje govore, navodi decu da misle da su životinje takve i u stvarnom životu, a to utiče na detetovu sposobnost učenja generalnih činjenica, a posebno na njihovo učenje o prirodi i životinjskom svetu.

Naravno, svrha ovog upozorenja nije da se deci zabrane navedeni sadržaji, već da im se pridruže i oni realni. Naime, deca kojoj je na primer, nakon čitanja basni objašnjeno i da te životinje ne mogu stvarno da govore, kao i da im narav nije baš kao u knjizi, pokazala su veće sklonosti ka učenju generalnih činjenica od dece kojoj nije objašnjen kontekst sadržaja kom su bila izložena.

Na kraju krajeva, sigurno ne želite da vam dete ušeta u kavez sa medvedom, samo zato što je Vini Pu tako prijateljski nastrojen?

(old_image)

T.D.

Pogledajte još