BFI: Hubbard Street Dance 29. marta u Sava centru

„Hiljadu delova” je veliki eksperiment, prvi celovečernji balet za 35 godina postojanja kompanije, ujedno predvođen prvim stalnim koreografom. Inspirisana drugom zahtevnom umetničkom formom – vitražima Marka Šagala – ova postavka je potvrda interpretacije i mašte.

Serudo se poigrava idejom svetla i odraza u svojoj koreografiji, kompletno krojeći viziju kroz pokrete iz ogledala, ili čak kaleidoskopske slike. Tela stoje zajedno, transformišu se i menjaju oblik po različitim prelepim obrascima, u svojevrsnom, neprekidnom i krajnje gracioznom nizu. Tako su često oblici i pokret koji stvara Serudo, nešto što deluje kao najprirodnija stvar koju telo može da izvede, i pored očigledne složenosti.

Hubbard Street Dance Chicago je nastao 1977. godine, u prostoru plesnog studija na uglu ulica LaSalle i Hubbard, kada je Lu Konte pokrenula ansambl od svojih četvoro učenika koji su igrali u centrima za starija lica širom Čikaga. Barbara Koen je ubrzo postala prvi izvršni direktor trupe, i nastavila da vodi kompaniju razvijajući sasvim novi pravac kroz saradnju sa vodećim koreografima poput Nača Duata, Danijela Ezralova, Jiržija Kilijana, Lin Tejlor Korbet, Ohada Naharina i Tvajle Tarp. Naslednik Koenove, Džim Vinsent, usmerio je pažnju na međunarodni uspeh kompanije, otpočeo saradnju sa Simfonijskim orkestrom Čikaga, pokrenio koreografske radionice, i dao status stalnog koreografa Alehandru Serudu. Gail Kalver je vodio trupu od 1984-2007 godine, darujući kontinuitet, kada je vođenje preuzeo Džejson Palmkvist. Glen Edgerton je postao umetnički direktor 2009. godine, i zejedno se Palmkvistom pomerio čuveni ansambl dalje, u nekoliko pravaca. Saradnja sa vodećim umetničkim i kulturnim institucijama u Čikagu, vezuje rad kompanije za svoj rodni grad. Repertoar je obogaćen naslovima Matsa Eka, Šeron Ejal, Alonza Kinga i Viktora Kihade. Glavna kompanija od 18 igrača predstavlja jednu od retkih američkih trupa koje nastupaju tokom cele godine, na domaćoj i internacionalnoj sceni. Hubbard Street 2 je druga kompanija koju čine mladi profesionalni igrači, i koja je osnovana 1997. godine. Danas i ova mlada kompanija nastupa u zemlji i svetu, nudeći osim predstava brojne radionice i majstorske kurseve.

Igrači: Garrett Patrick Anderson, Jesse Bechard, Jacqueline Burnett, Alejandro Cerrudo, Meredith Dincolo, Kellie Epperheimer, Jonathan Fredrickson, Jason Hortin, Alice Klock, Emilie Leriche, Ana Lopez, Johnny McMillan, Andrew Murdock, Bryna Pascoe, David Schultz, Kevin J. Shannon, Jessica Tong, Quinn B Wharton

muzika: Philip Glass

koreografija: Alejandro Cerrudo

scenografija, kostimi: Thomas Mika

dizajn svetla: Michael Korsch

fotografija: Todd Rosenberg

Pogledajte još