Mleko će ove godine biti bezbedno?

Prema rečima ministra, prisustvo aflatoksina svedeno je na manje od 0,05 mikro grama.

Glamočić je na manifestaciji Dani mleka rekao da je ministarstvo preduzelo sve korake da isprati nadgledanje prisutnosti aflatoksina, pre svega u hrani za stoku, pa zatim i u skladišnim silosima i na kraju u proizvodima, odnosno mleku.

"Oformljen je stručni tim koji se bavi ovim pitanjima, tako da je situacija pod kontrolom i nivo aflatoksina je sveden ispod 0,05 mikro grama. Stekli su se svi uslovi da se donese novi pravilnik i u ponedeljak će on biti i formalno potpisan, a stupiće na snagu čim se pojavi u Službenom glasniku", kazao je Glamočić.

Dodao je da je pre tog koraka promenjen i pravilnik o smešama hrane za krave muzare, čime je još jednom osigurano da se aflatoksin neće pojaviti u mleku.

Kako je Glamočić kazao, Nacionalna laboratorija za ispitvanje kvaliteta mleka je spremna i nabavljena je sva potrebna oprema, te će ona početkom leta početi da radi za potrebe plaćanja mleka.

Najavio je da će u četvrtak i zvanično biti potpisani ugovori sa bankama, nakon čega će pojoprivrednici moći da računaju na kredite za stočarstvo sa kamatnom stopom od četiri odsto na dinarska sredstva i sa periodom od tri godine za vraćanje.

"Mislim da nema povoljnijeg kredita na tržištu, jer će grla stoke koja se kupe tim novcem biti sto odsto osigurana od ministarstva, tako da nema rizika", kazao je Glamočić.

On je naglasio da trenutno ministarstvo pregovara sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima za nove kredite u iznosu od 100 miliona dolara, koji će biti namenjeni za navodnjavanje, izgradnju farmi, prerađivačkih kapaciteta, plastenika i biće dugoročniji nego sadašnji.

Predsednik Evropske mlekarske asocijacije Aleksandar Anton kazao je da Srbija ima veoma dinamičnu mlekarsku industriju i da će ona lako naći mesto na tržištu Evropske unije.

"Vojvodina je posebno zanimljiv region u kojem mlekarska industrija može da napreduje, a za Srbiju se predviđa stabilna mlekarska proizvodnja u narednom periodu iako se može desiti da po ulasku u EU bude smanjen broj krava i grla", kazao je Anton.

On je poručio da je mlekarska proizvođnja osnova za ruralni razvoj i način da se ruralni regioni ojačaju i da se mladi zadrže u njima.

Manifestacija Dani mleka organizovana je u okviru proslave 60 godina Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koju je pomoglo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izvor: B92

Pogledajte još