Sakrivaju desetke da bi dobili posao

Da je kod nas kvalifikaciona struktura nezaposlenih daleko bolja od one koju imaju zaposleni – to je, nažalost, poznata činjenica. Njih troje, mladi, doskora izuzetno uspešni studenti, s posekom blizu 10, pričaju o tome šta im se dešava otkad su postali brojevi na listi nezaposlenih.

"Nema mesta gde nisam konkurisala, posle dvadesetog prestala sam da brojim. Svuda traže radno iskustvo"
, kaže Vanja Đapan, diplomirani inženjer tehnologije, sa prosekom 9,5, završila i master studije, na posao čeka dve godine i ne zna kada će i kako to iskustvo steći.

Mladen Janković, diplomirani inženjer elektrotehnike, specijalnost elektronsko poslovanje, objašnjava kako nije samo nedostatak iskustva i prekvalifikovanost to što im smeta.

"Ma, kakav prosek… Često sam dobijao odgovor da sam prekvalifikovan. U banci su zaposlili hemijskog tehničara na mesto na koje sam konkurisao, a posle sam čuo da je tu i direktor sa višom školom, pa me ne čudi"
, kaže Mladen.

On kaže da je njegovom cimeru, kada je konkurisao u jednoj velikoj državnoj firmi, otvoreno rečeno da to mesto košta 6.000 evra.

Đorđe Antić, diplomirani ekonomista, specijalizovao marketing, govori engleski i španski, sada intenzivno uči nemački.

Objašnjavajući tu "ljubav prema jezicima" Đorđe kaže da, hteli ne hteli, na kraju svi kao kratkoročni ili dugoročni plan imaju odlazak u inostranstvo.

"Prijavljivao sam se i za mesta komercijaliste, ali bi mi onda rekli da će primiti nekog sa srednjom školom. Taj će da ostane, a ja sa fakultetom i takvim prosekom ću, kao, da odem čim mi se ukaže prilika", priča Đorđe.

Još jedno im je zajedničko; sve troje, poučeni dosadašnjim iskustvima, u CV-jima ne navode s kojim prosekom su završili studije.

"To me je naučila iskusnija koleginica; ako staviš šta si sve završio, pa još vide prosek, nema šanse… Ti koji odlučuju o tome ko će biti primljen doživljavaju te kao konkurenciju", kaže Mladen.

Na pitanje gde sebe vide za pet godina, sve troje odgovaraju da jedino žive u nadi da neće biti na teretu porodicama, da će imati posao da bi mogli da zasnuju svoje porodice. Ovde ili u inostranstvu, kažu, sada više nisu sigurni.

Izvor: Blic

Pogledajte još