Donesena odluka: Izbori u DS 31. maja

Izbori će biti održani po delegatskom sistemu, za koji je glasalo 178 članova, dok je za neposredne izbore glasalo 57 članova.

Ranije danas usvojen je izveštaj o radu te stranke.

Za izveštaj je glasalo 203 člana, protiv je bilo 62, a uzdržano četiri člana stranke.

Nakon usvajanja izveštaja koji je podneo Dragan Đilas, predsednik DS, stranka je donela odluku o datumu održavanja izborne skupštine i načinu izbora novog rukovodstva stranke.

Sednica je počela sa pola sata zakašnjenja, a među prisutnima su Ružica Đinđić, Goran Ješić, Dragan Mićunović... Sednicu je otvorio predsednik stranke Dragan Đilas minutom ćutanja u čast preminulog Gaše Kneževića.

Na dnevnom redu sednice su četiri tačke - izveštaj o radu stranke između dve sednice GO, odnosno analiza izbornih rezultata, promena statuta stranke i zakazivanje datuma izborne skupštine u narednih šest meseci.

Đilas: Tadić nas je najviše oštetio

Đilas je rekao da su rezultati koje je Demokratska stranka postigla na vanrednim parlamentarnim izborima loši, ali ne i katastrofalni i da postoje velike razlike između onih koji su ostali van parlamenta i stranaka koje su prešle cenzus.

Predsednik DS je rekao da će stranka sa osvojenih šest odsto glasova birača u parlamentu biti jedina opozicija i da je upravo to ogromna šansa za tu stranku.

"Naša buduća politika treba da bude fokusirana na ljude, treba manje da se bavimo političkim protivnicima. Tvrdim i dalje da su ljudi ono najbolje što Demokratska stranka ima. Ako iz ove priče izađemo stabilni i oni koji sada nisu u parlamentu imaju svoje predstavnike", rekao je Đilas.

Od onih koji su ostali ispod crte, a udvarali su se naprednjacima, Đilas kaže da je jedino dobar dogovor sa SNS imala Nova Demokratska stranka.

"Ovo nije baš najsjajniji dan u karijeri predsednika DS kad treba da se podnosi izveštaj, a rezultat je loš. Za loš rezultat ne može se kriviti samo vlast. Najveću štetu nam je naneo odlazak počasnog predsednika kojim smo izgubili između tri i četiri odsto glasova", rekao je Đilas.

Odbacivši kritike da stranka koju vodi nema politiku, on je naveo da je “I Kosovo i EU” bila fraza s obzirom na to da se sada sve stranke zalažu za ulazak u Uniju, te da je to što DS kaže da ne želi u vladu sa SNS - stav a ne politika.

Lider demokrata je takođe ponovio da je pre 18 meseci, kada je preuzeo stranku, napravio grešku što je to učinio bez debate verujući da bi ona dovela do nejedinstva i dodao da je potpuno pogrešno za loše izborne rezultate optužiti vlast.

Mada, dodao je, to je s druge strane činjenica, jer svi znaju šta se u tom periodu članovima DS dešavalo, kako su i koliko bili proganjani i hapšeni.

"Kako se danas odlučuje u SNS, tako se u DS odlučivalo sa Tadićem. Nije bilo politike, nije se odlučivalo u organima stranke. Videćete za 15 ili 20 dana kako će izgledati politička cena kad se formira parlament", rekao je Đilas.

Đilas: Preti nam blokada računa

Lider demokrata je naglasio da je za predizbornu kampanju njegova stranka potrošila milion evra, a da je u kampanji pre dve godine pod Tadićevom palicom potrošeno 10 puta više.

"Svaki dan nam preti blokada računa. Pre godinu dana smo imali dug od 505 miliona dinara. Imali smo kredit od 360 miliona dinara. Vratili smo 483 sa katama, a dužni smo još 39 miliona. Vratili smo pola, ali ćemo drugu polovinu teško vratiti", upozorio je Đilas.

Đilas je naglasio i da su sve ideje DS bile dobre, ali da su im često postravljali pitanje - zašto to niste sproveli dok ste bili na vlasti, i konstatovao da su naprednjaci preuzeli njihove ideje, a građani od vlasti dobili nadu.

"Kako se danas odlučuje u SNS tako se nekada odlučivalo u DS. Za godinu i po dana stranku su napravili demokratskom i tolerantnom i to je vredenost koja će je sačuvati", ocenio je Đilas.

On je članovima Glavnog odbora poručio da je pre izborne skupštine neophodno promeniti statut kako bi stranka bolje funkcionisala. Naglasivši da je važno postizanje načelnog dogovora, on je činjenicu da se više kandidata pojavljuje za neku poziciju ocenio pozitivno, dodajući da to ne razjedinjuje stranku, već je jača, zbog čega je predložio da se kandidati za funkcije napismeno obavežu da ukoliko izgube na stranačkim izborima neće izaći iz stranke.

"Svi smo deo jednog tima, ako kao tim nastavimo da funkcioniošemo i dalje, onda šest posto osvojenih glasova birača neće da bude kraj DS, vreć novi početak", zaključio je Đilas.

Za diskusiju se prijavilo 40 članova GO, a po okončanju diskusije očekuje se izjava Đilasa.

Poslednja sednica GO održana je 18. januara u Novom Sadu, kada su se njegovi članovi, posle više od 12 sati na momente veoma žustre rasprave, oko ponoći prozivkom izjasnili da prihvataju izveštaj predsednika Đilasa i izglasali mu poverenje.

Đilas je tada dobio dvotrećinsku podršku, za reč se javilo oko 70 članova Odbora.
U to vreme već su bili zakazani beogradski izbori za 16. mart, pa je GO doneo odluku da Đilas ostane predsednik stranke do završetka lokalnih izbora u Beogradu.

Sam Đilas je predložio da se, ukoliko ti rezultati ne budu zadovoljavajući, održi vanredna skupština stranke na kojoj ce demokrate birati novo rukovodstvo.

U međuvremenu, zakazani su i održani i parlamentarni izbori, na kojima je DS, prema priznanju samog Đilasa, osvojila istorijski najlošiji rezultat.

Tom rezultatu, prema oceni predsednika DS, doprineo je i Boris Tadić koji je odlučio da samo mesec dana pred izbore napusti stranku, iako je bio počasni predsednik, i na izbore izađe sa svojom listom - NDS-Zeleni.

Dva koncepta u DS

U DS postoje dva pođednako snažna koncepta - da se do novog rukovodstva dođe delegatskim ili neposrednim izborima.

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović rekao je u petak, posle zajedničkog sastanka užeg Predsedništva i Političkog saveta stranke, da će pre Izborne skupštine stranke koja se očekuje u junu, biti održana radna skupština, koja će doneti nov Statut i modifikovati program stranke za izbor njenog predsednika i rukovodstva.

Mićunović je Tanjugu rekao da je uveren da će biti više kandidata za predsednika stranke i da bi voleo da među njima bude “i neka žena, kao i mladi” kao i da je predlog Političkog saveta da se formira neka vrsta kadrovske komisije kako se kadrovi ne bi postavljali po volji predsednika, već op standardima koje postavi stranka.

Na pitanje da li sukobi između predsednika i zamenika predsednika DS, Dragana Đilasa i Bojana Pajtića, o kojima se u medijima spekuliše, mogu da blokiraju rad stranke, Mićunović je odgovorio: “Mogu, ali ne moraju”.

Na pitanje za koji se on izborni sistem zalaže, neposredni ili delegatski, Mićunović je odgovorio da je neposredni svakako demokratskiji, ali da je neophodno utvrditi ko su sve članovi stranke s obzirom na sva dešavanja.

On je dodao da očekuje da će predsednik i rukovodstvo ipak biti izabrani delegatskim izbornim sistemom, koji će biti nešto modifikovan.

Predsednik Političkog saveta je ukazao da je bitno i to da se ukine svaka samovolja u stranci i da se ne dozvoli da samo jedan čovek rešava sva pitanja.
Sednica GO DS će biti održana u Centru “Sava” u 12 sati.

Izvor: Blic
Foto: Beta - Emil Vaš

Pogledajte još