Kijev: Rusija postepeno povlači vojsku sa granice prema Ukrajini

"Ruske snage se postepeno povlače s granice", kazao je portparol Oleksij Dmitraškivski koji navodi da je to možda povezano i sa sinoćnjim pregovorima Rusije i SAD u Parizu.

"Čudni manevri"

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost zbog "čudnih manevara" ruskih vojnika na granici s Ukrajinom.

"Imamo informacije da Ruska Federacija sprovodi "čudne manevre" na granici. Vojnici su se povukli iz nekih oblasti, a u drugim oblastima, naprotiv, oni su dopremnjeni. Takvi pokreti (ruskih) oružanih snaga ne mogu, a da ne izazivaju zabrinutost", rekao je direktor Odeljenja informacione politike ministarstva Jevhen Perebjinis.

On je dodao, da ukrajinska strana još nije dobila jasno objašnjenje od Rusije o svrsi tih pokreta ruske vojske.

Predsednik ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost, Andrij Parubij izjavio je u četvrtak da je Moskva nagomilala 100.000 vojnika duž granice sa Ukrajinom što je iz Moskve demantovano.

Američke procene su bile da ima oko 20.000 ruskih vojnika na granici Ukrajine i povlačenje vojnika je postavile kao preduslov za izlazak iz krize što je sinoć u Parizu ponovio američki državni sekretar Džon Keri nakon susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Keri i Lavrov razgovarali su sinoć oko četiri sata u rezidenciju ambasadora Rusije u Parizu o nalaženju rešenja za ukrajinsku krizu i sukob Moskve i zapadnih zemalja posle pripajanja Krima Rusiji sredinom marta.

Lavrov je u subotu izjavio da Moskva nema "nikakvu nameru ni interes" da pređe granicu sa Ukrajinom.


Štajmnajer: Smanjenje napetosti

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ocenio je danas da smanjenje broja ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom nagoveštava smanjenje napetosti zbog spora oko Krima.

"Nadam se da je najgora eskalacija ostala iza nas", rekao je Štajnmajer u Berlinu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim i poljskim kolegom, Loranom Fabijusom i Radislavom Sikorskim.

"Danas su se pojavile vesti da je masovno gomilanje ruskih snaga na istočnoj granici sa Ukrajinom donekle smanjeno. Čini se da je to mali znak da situacija postaje manje napeta", kazao je on.

Štajnmajer je naveo da Evropa mora da osigura da nijedan deo Ukrajine ne bude predmet neke nove aneksije od strane Rusije, a to, po njegovom mišljenju, uključuje ne samo pretnju sankcijama, nego i kontinuirani dijalog.

Foto: AP - Pavel Golovkin

Pogledajte još