Vučić u subotu otkriva ko su ministri u vladi

Foto: Darko Vojinović / Beta-AP

Izvor “Blica” navodi da će kabinet Aleksandra Vučića imati manje ministarstava nego prethodne vlade i da će neki resori biti spojeni.

"To će se dogoditi sa ministarstvima energetike i rudarstva. Biće spojeni i resori saobraćaja, infrastrukture i telekomunikacija" navodi sagovornik Blica.

Funkcioneri SNS nisu juče želeli da govore o sastavu nove vlade, kao ni o broju ministarstva budućeg Vučićevog kabineta. Kako su naveli pregovori još nisu počeli, a više će biti poznato od subote, kad zasedaju organi stranke.

Bolji život za dve godine

Predsednik SNS Aleksandar Vučić rekao je juče da garantuje da će se na polovini mandata nove vlade u Srbiji živeti bolje i da će broj nezaposlenih biti smanjen. On je poručio da će se nastaviti “žestoka borba protiv korupcije i kriminala” jer je “to zlo Srbiji onemogućavalo da se razvija i napreduje”. - U Srbiji se više neće tolerisati tajkunsko-kriminalno-politički sistem koji je vladao godinama, koji guši i razara ekonomiju. Niko se više neće bogatiti na račun države i građana, pred zakonom će svi biti isti - rekao je lider SNS i dodao: „Naš posao je da zemlju vodimo ozbiljno, odgovorno, državnički. Ali to neće biti nimalo lako i sa nekim odlukama neće svi uvek biti zadovoljni. Moj cilj nikada nije bio da budem bogat, da živim u sjaju i raskoši“.

"Ne bih da ulazim u posao mandatara. On će se sigurno potruditi da ne napravi glomazan aparat" izjavio je Bratislav Gašić, potpredsednik SNS.
Srbija je inače do sada bila rekorder po broju ministarstava u regionu, kako bi se podmirile sve partije koje su ulazile u vladajuću koaliciju. Ipak, s obzirom na to da su naprednjaci na izborima imali apsolutnu većinu, Aleksandar Vučić ima priliku da “skroji” vladajući kabinet prema realnim potrebama države.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da manji broj ministarstava ne znači da će naši problemi biti rešeni. Đorđe Vuković iz Cesida navodi da smanjenje broja resora u budućoj vladi ne znači ništa bez smanjenja preglomazne administracije.

"To vam je kao kad biste jednom zaposlenom u jednoj firmi smanjili platu za 10 odsto. Problem države nije prevelika vlada, već glomazna administracija. Za Srbiju može da bude dobro i ako se poveća broj ministarstava, a broj zaposlenih u javnom sektoru značajno smanji" kaže Vuković. On dodaje da mi moramo da utvrdimo koliki su troškovi administracije na republičkom i lokalnom nivou.

"Sve ostalo je promašena tema. Nećemo ništa napraviti ako samo smanjimo broj resora i to može da bude dobro samo kao pokazna vežba" zaključuje on.

Selaković: Vlada do 1. maja

Potpredsednik SNS Nikola Selaković izjavio je da će Srbija do 1. maja dobiti novu vladu, kao i da će na sednici Predsedništva partije razgovarati o potencijalnim kandidatima. Na pitanje da li će novi partner SNS u vladi biti NDS, on je rekao da je o spekulacijama slušao i u toku kampanje i nakon izbora i da će se na Predsedništvu razgovarati o vladi.
"Aleksandar Vučić će izaći sa planom i programom buduće vlade. Potrebno je postići maksimalni konsenzus oko glavnih problema u zemlji"
, naveo je Selaković.
Pogledajte još