Obojeni program na Supernatural festivalu 27. aprila

Osnovani 1980. kao posledica novotalasne slobodoumnosti i dečačkog (kulturnog) avanturizma Obojeni program je odrastao na finoj hrani sastavljenoj od najsmelijih muzičkih sastojaka britanskih muzičkih pravaca new wave i punk. Izlizane ploče na polici Branislava Babića Kebre, jedinog preostalog člana iz originalne postave, rečito govore o tome kom nasleđu ovaj sastav pripada - The Fall, Wire, Magazine, Joy Division, Slits, Pop Group, Raincoats.

Dugi niz godina Obojeni program je radio u sasvim smeloj postavi bas, bubanj i glas. Na to se nadovezalo i sasvim smelo shvatanje uloge pevača - jednolična naracija (belački rep) iz koje su iskakali refreni sa zaraznim melodijama. Upravo su melodije koje su se mogle pamtiti i slike iz tekstova, koje su se urezivale u pamćenje, bile ono što je konačno 1990. podiglo Obojeni program među svima poznate, a ne underground atrakcije ovdašnje rock muzike.

Obojeni program je prvi bend sa ovih prostora koji se pojavio na MTV-ju u emisiji "120 minutes" 1993. godine i jedini koji je imao čast da ga slavni John Peel predstavi u njegovim radio emisijama i na njegovoj plejlisti.

Festivalaska ulaznica je ove godine Supernatural čaj, koji će po ceni od 200 dinara posetioci moći da kupe u beogadskim Maxi i Tempo objektima. Karta na ulazu festivala iznosice 400 dinara, a ulaz do 14h za decu i roditelje je besplatan. Svi koji kupe Supernatural čaj i praznu ambalažu ponesu na festival ne samo da će ući na festival već će pomoći finansiranje programa „Earth keepres“ za primenjeno ekološko obrazovanje mladih, koje ima za cilj da studentima pruži praktična znanja iz oblasti očuvanja i upravljanja životnom sredinom.

Supernatural festival se, kao i svake godine, održava preko dana, i počinje Dečijim programom od 12 sati. Pored Obojenog programa potvrđen je i nastup sastava Darkwood Dub.

Evropska asocijacija za informisanje o lokalnom razvoju i zaštitu životne sredine za Evropsku Uniju (AIDEL) izabrala je projekat “Supernatural park - od deponije do parka” kao jedan od 25 najuspešnijih projekata u Evropi, zajedno sa inicijativama iz Francuske, Španije, Italije, Velike Britanije i ostalih zemalja Evrope.

www.supernatural.rs

https://www.facebook.com/supernaturalfestival

http://www.youtube.com/supernaturalfestival

Pogledajte još