Separatisti spremali tenkovski napad na Trg Svetog Marka da otcepe Veneto

Dvadeset četvoro militantnih aktivista nalaze se u pritvoru pošto su od traktora-guseničara napravili improvizovani tenk, kao i zbog udruživanja radi terorizma i podrivanja demokratskog poretka.

Grad na vodi, Venecija, u sastavu je Italije svega 150 godina. Hiljadugodišnju demokratska Mletačku republiku (Serenissima Repubblica di Venezia) pokorio je Napoleon, nakon čega je 1866. godine ušla u sastav Italije.

Ekonomska kriza je uticala na jačanje podrške u borbi za nezavisnost u bogatom severoistočnom delu Italije. Mnogi optužuju vladu u Rimu da je odgovorna za otpuštanja u lokalnim preduzećima, pošto im je nametnula veoma visoke poreze, novac koji odlazi u siromašne južne regione Italije, gde vlada kriminal.

Pokret za nezavisnost Venecije dobio je zamah pre dve nedelje posle “onlajn referenduma”, koji je pokazao da se velika većina učesnika zalaže za otcepljenje.

Inspirisani separatističkim ambicijama u Škotskoj, 89 odsto stanovnika Venecije i okoline izjasnili su se za “Republiku Veneto”, koja bi obuhvatala pet miliona stanovnika regiona Veneto, dok bi kasnije mogla da se proširi i na Lombardiju, Trento i Furlaniju-Julijsku krajinu.

Policija je juče zaplenila traktor od koga su osumnjičeni napravili improvizovano oklopno vozilo sa funkcionalnim topom kalibra 12 mm, koji je trebalo da nađe primenu na planiranim protestima na venecijanskom Trgu Svetog Marka.

Među uhapšenima je i bivši član parlamenta Franko Roketa, osnivač “Lige Veneto”, koja zagovara otcepljenje.

Liga je nedavno intenzivirala borbu za veću autonomiju bogatih severnih regiona i počela da poziva na potpunu nezavisnost.

Godine 1997. druga grupa separatista je sa sličnim tenkom napala i zaposela zvonik na Trgu Svetog Marka.

Izvor: Dejli mejl

Pogledajte još