Babić: Nestašica vakcina namerno izazvana

inxti / yayimages

"Mi smo 17. januara raspisali tender, na kome se traži da jedina dva proizvodjača (Glakso i Sanofi) isporuče adekvatne količine kako bismo vakcinaciju sproveli besplatno, medjutim nije se javio nijedan od ponudjača, iako su imali obavezu", rekao je Babić za TV Pink.

Prema njegovim rečima, te dve kompanije su imale obavezu da obezbede nesmetano snabdevanje u roku od godinu dana od trenutka kada je izjava potpisana sa RFZO stupila na snagu (27. oktobar 2013).

"Očigledno je reč o veštačkom izazivanju nestašice, sa željom da se predje na šestovalentnu vakcinu koja je duplo skuplja", dodao je on.

Babić je naveo da nema mesta panici i da je trovalentna vakcina dobra.

Farmaceutska kompanija Glakso Smit Klajn saopštila je ranije da je u prvom kvartalu ove godine Srbiji isporučila potrebne petovalentne vakcine Infanrix- IPV+Hib, a da je više puta ukazivala na značaj blagovremenog raspisivanja tendera za vakcine u Srbiji.

Ta kompanija je navela da je praksa u većini zemalja gde Glakso Smit Klajn posluje, da se isporuke za 2014. godinu ugovore na tenderima zaključenim do sredine 2013. godine.

Beta

Pogledajte još