Zapanjujće: Muškarci koji su počeli da puše pre puberteta imaju debelu decu!

Očevi koji su počeli da puše u uzrastu oko 11-te godine, imaju sinove koji su u proseku deblji za 5 do 10 kilograma od njih samih u tom uzrastu! Izloženost duvanu u periodu pred početak puberteta uslovljava metaboličke promene kod sledećih generacija.

Ovaj efekat nije zabeležen u istom obimu kod ćerki. Mnogi drugi faktori, uključujući genetičke, kao i težinu očeva, bili su dodati u istraživanje, ali ni jedan od njih nije mogao biti direktno povezan sa promenama kod sledeće generacije. Jer, očevi koji su rano krenuli sa konzumacijom cigareta, imali su mnogo manji indeks telesne mase od prosečnog!

Pojava gojaznosti kao kod dece ranih pušača, nije zabeležena u porodicama gde su očevi propušili u periodu nakon 11 godina. Sve ovo ukazuje da je period pred sam pubertet izuzetno osetljiv.

Od 9.886 očeva uključenih u studiju, njih 5.376 (54 %) postali su pušači nakon 11 godina, dok su njih 166 (3 %) započeli sa pušenjem pre 11-te.

Utvrđeno je da njihovi sinovi, uzrasta od 13 do 17godina, imaju povišen ideks telesne mase (BMI) u odnosu na sinove kasnijih pušača ili onih koji nikada nisu pušili.

Preciznije, ovi dečaci su imali značajno veći nivo masnih naslaga (zabeleženo skeniranjem čitavog tela) i u proseku od 5 do 10 kilograma više od prosečne težine za njihov uzrast.

Izvor: indiatimes

Foto: Yayimages

Pogledajte još