Beba u Pakistanu optužena za pokušaj ubistva

Zbog ovog slučaja, koji ukazuje na endemske nepravilnosti pakistanskog pravosudnog sistema, suspendovan je jedan policajac, jer ne samo da je bebu optužio za ubistvo, već je insistirao da se dete pojavi na sudu.

Mali Muhamed Musa je uz oca i ostale članove porodice uhapšen 1. februara zbog bacanja kamenica na zvaničnike gasne kompanije tokom inspekcije u radničkom naselju Ahata Tanedaran, u Lahoru, na severoistoku Pakistana, izjavio je za AFP advokat Čaundri Irfan Sadik.

Suspendovani policajac, inspektor Kašif Muhamed, koji je bio svedok navodnog napada, napisao je u svom izveštaju da je u pitanju bio pokušaj ubistva.

Uplakana beba Mohamed pojavila se juče u prepunoj sudnici sa jos 30 optuženih u naručju svog dede Muhameda Jasina koji je uspeo da smiri unuka bočicom sa mlekom.

"Svi su u sudnici govorili 'kako je moguće da jedno tako malo dete bude upleteno u bilo koji slučaj?' Kakvu policiju mi to imamo?", upitao se 50-godišnji seljak.

Optužba je u direktnoj kontradikciji sa pakistanskim zakonom kojim je najniža starosna granica za krivičnu odgovornost nedavno podignuta za sedam na 12 godina.

Pakistanski policajci se često optužuju za korumpciju i iznuđivanje mita.

Sudija Rafakat Ali Kamar je naredio da inspektor bude suspendovan, a malom Mohamedu je odredio kauciju, mada će beba morati ponovo da se pojavi pred sudom 12. aprila.

Advokat odbrane, međutim, smatra da je trebalo odbaciti optužbu protiv deteta i osloboditi je daljeg gonjenja.

Izvor: Blic
Foto: yayimages.com - Ivonnewierink

Pogledajte još