Valjevo: 36 dece u obdaništima obolelo od salmonele

recizira se da je dvoje dece obolelo 31. marta, dok je salmonela izolovana i kod troje dece obolele 19. i 20 marta, koja su sada kliconoše.

Pre povratka u kolektiv (obdanište) ta deca moraju da imaju tri uzastopna negativna nalaza uzoraka stolice.

Do sada je salmonelom zaraženo 39 osoba - 36 dece i troje zaposlenih, a epidemija je proglašena 31. marta.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Marija Gavrilović rekla je večeras novinarima da je uzročnik epidemije salmoneloze u obdaništima hrana iako do sada salmonela nije izolovana ni iz namirnica, niti iz briseva sa radnih površina i ruku zaposlenih u centralnoj kuhinji i vrtićima.

Ona je dodala da sa prethodnim rukovodstvom Predškolske ustanove "Milica Nožica", koja upravlja obdaništima, saradnja nije bila dobra.

To rukovodstvo je promenjeno pre tri meseca, pa ne može biti direktno odgovorno, ali može manjkav sistem rada u predškolskoj ustanovi koji još nije u potpunosti promenjen.

Predsednik Privremenog upravnog odbora PU "Milica Nožica" Milan Gajić (SNS) nije žele da komentariše novinarsko pitanje, da li u svemu ima političkog obračuna naprednjaka (SNS), čiji kadrovi vode obdaništa, i socijalista (SPS), koji sada imaju većinu u gradskom parlamentu.

"U predškolskim ustanovama i prosveti nema mesta politici", kratko je rekao Gajić uz napomenu da ni on, ni direktor Zlatomir Marković (SNS) ne beže od odgovornosti.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač iz LDP, koji sa još nekoliko stranaka, pokreta i grupa građana podržava SPS u Gradskoj skupštini, najavio je juče utvrđivanje odgovornosti za epidemiju salmoneloze u obdaništima.

U pozivu za sednicu Gradskog veća, zakazanu za 9. april, te tačke dnevnog reda nema.

Izvor: Blic
Foto: Wikipedia - Guerberj

Pogledajte još