Radnici PIO fonda od utorka u štrajku

Kremić je izjavila, nakon sednice Odbora tog sindikata, da štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada znači da će 30 odsto zaposlenih raditi, i to u sektorima poput Službe za veštačenja, ali i nekih drugih koje su od značaja za gradjane koji se obraćaju Fondu.

Predstavnici tog sindikata ne slažu se sa preporukama Državne revizorske institucije, koja se primenjuje od 21. marta i koja predvidja smanjenje zarada zaposlenih u tom Fondu do 30 odsto.

Kremić je rekla da ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispoštovani u roku od tri dana od početka štrajka, zaposleni će stupiti u generalni štrajk.

Predstavnici sindikata su još ranije najavili generalni štrajk ukoliko zahtev za izmenu uredbe o platama ne budu uvaženi.

Takođe su zatražili da se "ne dira" u njihova primanja pre početka primene Zakona o platnim razredima u javnom sektoru i izmene Uredbe za očuvanje postojećih plata. Kako su naveli, zaposleni u Fondu PIO rade "komplikovanije poslove od svih organizacija obaveznog zdravstvenog osiguranja, a već sada imaju plate manje od njih".

Sa smanjenjem koje je predvidjeno od 21. marta zaposleni u Fondu imaće manju platu od prosečne u Republici Srbiji, upozorili su još 25. marta predstavnici Sindikata nakon što su održali jednočasovni štrajk upozorenja.

Izvor: Blic

Pogledajte još