Nova taktika narko-bosa: Šarić ucenjuje Specijalni sud

Podnećemo zahtev da se iz dokaza u postupku za šverc kokaina izuzmu presretnuti razgovori i poruke, jer smatramo da su prikupljeni na nezakonit način. Šarić neće iznositi odbranu sve dok sudsko veće ne odluči o tom našem predlogu - kaže za “Blic” Radoslav Baćović, Šarićev advokat.

Šarić je na ročištu 24. marta, kada se prvi put pojavio u sudnici, rekao da nije spreman da odgovara na pitanja suda, tužilaštva i odbrane. Najavio je, ipak, da će se pripremiti.

Kodna imena Za optužene članove grupe Darka Šarića je bila propisana posebna mera nadzora koji se vodio pod kodnim imenima. Na primer, prisluškivanje telefonskih razgovora između Šarića i Nebojše Joksovića, koji je sada svedok saradnik, nazvano je “Maroder 36”.

"Nisam kriv. Droga nije moja. Po savetu svog advokata neću da odgovaram na pitanja. Biću spreman kasnije", naglasio je tada Šarić, ali je u međuvremenu odustao od iznošenja odbrane.

Zamenik tužioca Saša Ivanić kao dokaze na poslednjem ročištu priložio je šifrovane SMS poruke koje su optuženi razmenjivali prilikom prebacivanja 2,2 tone kokaina zaplenjene u Urugvaju 15. oktobra 2009. u akciji “Balkanski ratnik”. Sudu je takođe predočena SMS i internet prepiska o prebacivanju tone kokaina iz Argentine na sever Italije.

Značenje i sadržaj tih poruka objasnio je još na početku sudskog postupka svedok saradnik Draško Vuković. Inače, u svim optužnicama za krijumčarenje kokaina navedena je po tačnom vremenu komunikacija optuženih. Tužilac je odgovarajući na primedbe odbrane isticao da su ovi presretnuti razgovori i SMS komunikacija prikupljeni u skladu sa zakonom.

Odbrana ostalih optuženih, kao i bivši branilac Šarića Zdenko Tomanović ranije su tražili da se iz spisa izuzmu transkripti razgovora. Tročlano sudsko veće Specijalnog suda još nije odlučivalo o tim zahtevima.

Izvor: Blic/ foto: e-stock/MUP Srbije

Pogledajte još