Bolji od padobranstva! Poljubac između romantike i nauke

0

Kakvo je to osećanje koje nas preplavi tokom poljupca, a koje je tako teško objasniti? Kakva vrsta ljubljenja je romantična? Kako, zašto…

Prema sprovedenim anketama, žene često porede dobar poljubac sa “topljenjem putera” ili “udarom talasa”, dok su muškarci malo drugačiji u opisu. Za njih je poljubac više nalik “vibracijama na koncertu” ili kao kad se “zakuca trojka” u poslednjim sekundama košarkaške utakmice!

Stručnjaci su dokazali da iza ovih lepih i toplih osećanja, koja dolaze od poljupca, ipak stoji dosta fiziologije. Osećanje romantične ljubavi i ljubljenje, stimuliše isti deo mozga koji biva pokrenut i kada se bavimo sportovima kao što su padobranstvo, skakanje bandžijem ili trčanje na duge staze. Sve te aktivnosti čine da mozak preplave talasi norepinefrina, dopamina i feniletilamina! Ovi neurotransmiteri se vezuju za receptore odgovorne za užitak u mozgu i na taj način stvaraju osećaj euforije i ushićenja.

Zato, sledeći put kada se osećate romantično i želite da iskažete svoju ljubav nekom posebnom, ne idite na skakanje padobranom, već se poljubite! Osećaj i utisak je apsolutno isti!

Ingrid Bergman je sa pravom za poljubac rekla: “Poljubac je divan trik koji je osmislila priroda, da bi prekinula razgovor kada on postane potpuno suvišan!”

Izvor: lovetips

Foto: Yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.