SITI I VITKI: 7 namirnica koje tope kilograme

Znamo da je iritantno kada bacite pogled i ugledate svo to salce na bokovima i stomaku koje se skupilo u zimskom periodu. Međutim, da biste ga izgubili, ne morate da gladujete i da se pretvarate u hodajući digitron koji stalno broji i sabira kalorije. Donosimo vam sedam namirnica koje efikasno otapaju masnoću.

1. Zob
Zob je celovita žitarica, što bi značilo da ima moć da vas zasiti. Isto tako zob sadrži topiva vlakna koja snižavaju holesterol i masnoću u krvi. Sporo se vari tako da ne povišava šećer i stvara dugotrajni osećaj sitosti.

2. Jaje
Jaja su koncentrisani oblik životinjskih proteina, ali bez masnoće koju sadrži meso. Istraživanja su pokazala kako jedno jaje kao dodatak ili zamena tostu i žitaricama za doručak, omogućava gubitak više kilograma nego obrok sačinjen od ugljenih hidrata.

3. Mleko

Dokazano je da kombinacija kalcijuma, vitamina D i proteina koje sadrži mleko s malom količinom masnoće i nemasni jogurt podstiču topljenje kilograma, prilikom čega se zadržava mišićna masa.

4. Jabuka
Brojne studije su pokazale kako jabuka pola sata pre obroka smanjuje unos kalorija jer vlakna koja sadrži daju osećaj sitosti što znači da ćete manje i pojesti. Ipak, dobro je znati da jabuka ima i drugih prednosti. Delujući kao antioksidans sprečava poremećaje u metabolizmu kao što su visok pritisak i povišen holesterol. Jednako tako, jabuka sadrži pektin koji se veže s vodom i tako smanjuje količinu masnoće koju telo apsorbuje.

(old_image)

Foto: yayimages
5. Crveno meso
Verovatno ne možete da zamislite crveno meso kao dijetalnu hranu, ali istraživanja obavljena na ženama koje su jele crveno meso pokazala su da su one izgubile više kilograma nego žene koje ga nisu jele. Razlog tome je velika količina proteina koju ono sadrži, a koji pomažu u održavanju mišićne mase koju, naravno, i vi treba da održavate vežbanjem.

6. Cimet

Ovaj jednostavan i podcenjen začin ima toliku snagu da razgrađuje šećer. Konzumiranjem jedne do dve kašičice cimeta svakog dana možete sniziti šećer u krvi i holesterol za čak 10 do 20 odsto. Unesite ovaj začin u bilo kojem obroku. Posipajte ga po žitaricama, stavite ga u čaj ili kafu i pomoći ćete organizmu da se reši šećera.

7. Badem

Prva pomisao na orašaste plodove jeste da su masni i da goje. Orasi, kesten, bademi, kikiriki, lešnici, pistaćiji jesu kalorični, ali isto tako vrlo hranjivi i efektni u borbi protiv holesterola i triglicerida, ali i daju mnogo energije.

Foto: yayimages

Pogledajte još