Zorana Mihajlović: Nijedna stranka nema tapiju na penzionere

"Poverenje koje smo dobili na izborima govori da su i penzioneri prepoznali da SNS može povesti Srbiju napred. Zaštitićemo penzionere, ali ćemo sprovoditi strukturne reforme i agresivno podsticati zapošljavanje u privatnom sektoru", rekla je Zorana Mihajlović za sutrašnju Politiku.

Zorana Mihajlović je navela da čelnici SNS-a nisu razgovarali o tome da u buduću Vladu uđe samo predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, i da će prvo sačekati razgovore sa SPS-om kako bi čuli šta Dačićeva stranka misli o programu SNS-a za novu Vladu.

Potpredsednica SNS, koja je i ministarka energetike u odlazećoj vladi, ponovila je da oni koji su doveli Srbijagas u teško stanje nisu sposobni da sprovedu reforme u tom preduzeću.

Direktor Srbijagasa je od 2008. godine Dušan Bajatović, kadar SPS-a.

Zorana Mihajlović nije odgovorila na pitanje koliko bi ljudi trebalo da bude otpušteno iz javnih preduzeća i državne administracije, nego je rekla da "suština reformi nije u otpuštanju", već u promeni načina na koji rade javna preduzeća i promeni ponašanja zaposlenih u javnom sektoru.

"Moramo odmah stvoriti uslove da javna preduzeća funkcionišu po najsavremenijim pravilima privatnih preduzeća. Javna preduzeća treba da ostvaruju profit koji će se slivati u državnu kasu kako bi se finansirali zdravstvo, socijalna davanja, socijalna zaštita"
, rekla je Zorana Mihajlović.

Najavila je da će javna preduzeća dobiti kvote koje moraju ispuniti.

Zorana Mihajlović je rekla da će država kao vlasnik javnih preduzeća postavljati uslove, a ne obrnuto, i istakla da se to odnosi i na prihode i profite koji se moraju ostvariti.

Izvor: Blic

Pogledajte još