MH370:Bez novih signala crne kutije

"Nije bilo novih kontakata sa transmiterom, ali moramo da nastavimo pretraživanje još nekoliko dana sve do tačke kada apsolutno nema sumnje da je baterija (crne kutije) ispražnjena", rekao je kooordinator međunarodne potrage Angus Hjuston na konferenciji za navonare u Pertu, u Zapadnoj Australiji, navodi AFP.

On je objasnio da se jednomesečna potraga u Indijskom okeanu nalazi u kritičnoj fazi zbog roka trajanja baterija u crnoj kutiji koja emituje signal, pošto je već dostigla 30-dnevno očekivano trajanje, a ona jedino može da pruži odgovore šta se dogodilo sa nestalim avionom.

"Ukoliko ne dobijemo bilo koji dalji (novi) kontakt, imamo prilično veliki prostor za pretragu dna okeana i to će trajati dugo, dugo vremena. To je vrlo spor, mukotrpan posao",
naveo je Hjuston, prenela je agencija Rojters.

Hjuston, penzionisani komandant vazduhoplovnih snaga Australije, potvrdio je juče da su se čula dva signala - prvi se čuo oko dva i po sata pre nego što je brod izgubio kontakt, a posle okretanja plovila primljen je ponovo (novi) zvuk u trajanju oko 13 minuta.

"Ovom prilikom dva različita povratna oštra zvuka su se čula. Značajno, jer bi to moglo biti od oba transmitera - rekordera koji zapisuje podatake s leta i rekordera koji snima glasove u kokpritu"
, naveo je juče Hjuston.

Izvor: b92/ foto: Beta /AP

Pogledajte još