Botoks: Ispravlja bore i leči depresiju!

U najvećem kliničkom ispitivanju o dejstvima Botoksa, koje je sprovedeno do sada, istraživači su pronašli da je više od polovine depresivnih pacijenata koji su tretirani sa popularnim “ispravljačem bora” pokazalo značajan napredak. Naime nakon šest nedelja tretmana, zabeleženo je ublažavanje simptoma za oko 50 odsto!

Studija je uključivala 74 pacijenta, kojima je ubrizgavan Botoks ili placebo supstanca između obrva. Rezultati su pokazali da su se simptomi depresije kod pacijenata koji su primili Botoks, umanjili za 47 odsto, dok su kod onih sa placebo lekom bili umanjeni za 21 odsto.

"Ovo istraživanje je revolucionarno, jer pruža, onima koji pate od depresije, ali i njihovim lekarima, sasvim nov pristup u lečenju depresije, koje nije u suprotnostii sa prethodnim tretmanima. " Objašnjava istraživač Norman E. Rozental, klinički profesor psihijatrije Iz Džordžtauna, gde je i sprovedeno istraživanje. On sugeriše da Botoks može da umanji simptome depresije, čak i ako se koristi kao jedina terapija.

"Ovo novo istraživanje podržava teoriju koju su davno postavili Čarls Darvin i Vilijam Džejms, koja govori da izrazi lica utiču na raspoloženje ljudi!” dodao je i doktor Erik Finzi, hirurg, koji je i koautor ovog istraživanja.

Izvor: newsmaxhealth

Foto: Yayimages

Pogledajte još