Poslanik Evropskog parlamenta iz Austrije prinuđen da podnese ostavku zbog rasističkih izjava

Melcer je pokrenuo lavinu kritika kada je nemački list "Zidojče cajtung" objavio da je on na jednoj manifestaciji u februaru rekao da EU preti opasnost da postane "konglomerat crnčuga gde je sve u haosu".

On je danas najavio ostavku, ali nije odstupio od svojih stavova, rekavši da nije učinio "ništa nečasno", već je samo "izneo nekonformističko mišljenje na politički nekorektan način".

Melcer je za austrijsku novinsku agenciju APA danas izjavio da odluku da podnese ostavku nije doneo zbog "politički korektnih" medija niti "lažnog gneva političkog establišmenta".

"Na ovaj potez me naterao očigledni manjak poverenja u moju stranku",
dodao je on, preneo je AFP.

Evroskeptična i antiimigraciona Slobodarska stranka je treća po veličini u austrijskom parlamentu, a rezultati anketa pokazuju da će biti i treća na evropskim izborima 25. maja, na kojima će, prema očekivanjima, osvojiti oko 20 odsto glasova.

"Zidojče cajtug" piše da je Melcer, takođe, rekao da je EU diktatura i da je u poređenju sa njom "Treći Rajh verovatno bio bezobličan i liberalan" zato što je Hitlerov režim imao manje "pravila i propisa".

On je kazao i da su Nemci i Austrajnci "jedini koji dolaze na sastanke na vreme" i počinju da rade u devet sati.

Melcer je kasnije u jednom saopštenju naveo da nije hteo da "učini trivilajnim" zločinački Treći Rajh, već da je samo hteo da dočara "apsurdnu opsednutost EU propisima na dramatičan način".

Predsednik Austrije Hajnc Fišer pozvao je Melcera da podnese ostavku, a isto su učinile dve partije u austrijskoj centrističkoj koaliciji.

Izvor: b92

Pogledajte još