Ovo voće treba da izbegavate!

Konzervirano voće može da bude jako štetno. Dok je dve do tri porcije sušenog i svežeg voća povezano sa smanjenim rizikom od smrti bilo kojeg uzroka za 10 odsto, konzumacija konzerviranog i smrznutog voća povećava rizik od smrti za 17 odsto, zaključili su naučnici.

Naučnici su došli do zaključaka iz navika u ishrani 65 hiljada odraslih osoba u Velikoj Britaniji koje su pratili tokom sedam godina istraživanja. Ispitanici su izveštavali o svojim navikama u ishrani putem anketa. Teško je odrediti da li rizik od smrti povećava voće u konzervama ili ono smrznuto, ili jednostavno nedostatak svežih alternativa. Štaviše, smrznuto i konzervirano povrće bilo je stavljeno u istu kategoriju, pa je teško prstom uperiti u određenu vrstu namirnica.

Poznato je da je konzervirano voće pliva u visoko fruktoznom sirupu, a prethodne studije povezuju previše fruktoze s visokim krvnim pritiskom, holesterolom, gojaznošću, otpornosti na insulin, pa ova veza i nije toliko šokantna.

Smrznuto voće, s druge strane, po hranljivim materijama trebalo bi da bude u rangu sa svežim voćem. 'Dokle god nema dodatih šećera, smrznuto voće bi trebalo da bude zdravo ili barem bezopasno', tvrdi doktor Simon Kapvel, profesor kliničke epidemiologije sa Univerziteta Liverpul.

Nakon ovih informacija ćete dobro razmisliti pre nego što posegnete za konzervom ananasa...

Izvor: Nadlanu, Magazin

Pogledajte još