Saveti iskusnih: Kako da ne "pregorite" na poslu?

Veoma važno – kada odu na obavezan odmor, ’isključuju se’. Nema e-mailova, poslovnih razgovora, poslovnih telefona. ODMOR. Nije samo potpuni odmor razlog ovakvog ’isključivanja’. Razlog je i odličan primer koji se daje zaposlenima.

’Zaboravite na balans, tražite harmoniju’ – izuzetno zauzeti i uspešni tvrde da bi pre ’pregoreli’ u pet sati provedenih u poslu koji ne vole, nego 15 radeći što vole. Ovih pet im ’povređuju dušu’, a onih 15 je ’hrane’.

Znaju koja im je ’tačka ključanja’ – kada osete premor, pad koncentracije (kada prave greške) i prepunu glavu, prave pauzu, sedaju na bicikl, odlaze na piće sa prijateljima, šetaju, a neretko sebi priušte slobodan dan.

Dan ispune radošću koliko god mogu – mnogi uspešni iskreno vole to što rade i ako nešto u svom poslu ne vole, nađu nekoga ko u tom delu uživa. “Mrzite brojeve? Nađite nekoga ko ih obožava i ceo ćete biznis ispuniti radošću i nećete ’pregoreti’ u poslu.“ (Corey Blake, Ronud Table Companies)

Dobro planiraju i slobodno vreme baš kao što planiraju poslovni sastanak. Ako je u pitanju samo pola sata odmora, ne prepuštaju ga slučaju, već znaju kako će se u tih pola sata odmoriti.

Često putuju. Nisu u pitanju poslovna putovanja, već i ona zbog užitka. Svako prezauzet zna da promena mesta i promena energije donosi dobro inspiraciji i radnom elanu. Nije neobično da uspešni menjaju ambijent kada rade važne projekte.

Umesto da popiju drugu kafu, ’vrednice’ će pre odspavati 20 minuta.

Vežbaju. Ili šetaju. Ili trče. Rekreacija je većini dnevna rutina koja ubija stres i bistri misli.

Svako, baš svako ima svoj hobi. Većinu relaksira i deluje kao odlična terapija, kao ventil u napornim danima.

Velika tajna je u dobrom timu. Ne mora tim da bude veliki, bitno je da bude jak. „Kada imam dobar tim, radio-ne radio, znam da će poslovi ići dobrim putem.“ (Aaron Schwartz, Modify Watches)

Većina uspešnih i izuzetno radnih ljudi znaju da bar 10 minuta dnevno provedu u stanju ’bez misli’. Meditacija je mnogima životni stil.

Nadamo se da smo vam makar malo pomogli.

Izvor: Nadlanu, Bizlife

Pogledajte još