Danas počinje suđenje za vakcine protiv svinjskog gripa

Krajem okrobra prošle godine održano je pripremno ročište u tom procesu na kom je Vukajlović Popržen u kratkom izjašnjenju o optužnici negirala krivicu a isto su učinili i ostali optuženi bivša direktorka "Jugohemije" Smiljka Mileusnić Adžić, direktor kompanije "Jugohemija farmacija" Vladimir Gravar i direktor "Detapa" Ljubomir Pavićević.

Oni se terete da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv "svinjskog gripa" krajem 2009. oštetili državni budžet za više od milion evra.

Početak suđenja, koje je trebalo da počne u Specijalnom sudu, već je odlagano u junu 2012. godine zbog izmena u optužnici, jer se taj sud oglasio nenadležnim.
Optužnicu je, nakon sprovedene istrage, u februaru 2012. podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal, a posle proglašenja nenadležnosti, preuzelo je Više tužilaštvo.

Dužnici, koja je u međuvremenu izmenjena, navodi se pored ostalog da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjskog gripa za najboljeg ponuđača izabrana kompanija "Jugohemija farmacija", iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije "Novartis", niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju.

Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici - preduzeća "Jugohemija farmacija" i "Detap", koji su po osnovu uveženih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupunu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije.

Svi optuženi pušteni su iz pritvora u kome su proveli po više meseci, uz jemstvo upisom hipoteka na nekretnine. Vukajlović Popržen, Pavićević i Gravara bili su uhapšeni 19. septembra 2011, a Mileusnić Adžić, tri meseca kasnije.

Izvor: Blic

Pogledajte još