Noć muzeja: Cela Srbija biće budna 17. maja!

Tradicionalno, Beograd će ponuditi najbogatije i najraznovrsnije izložbe, na 70 mesta u gradu, a od 18 pa do 2 sata iza ponoći biće budni i Novi Sad, Šabac, Niš, Vršac, Subotica, Leskovac, Kragujevac, Smederevo, Titel, Veliko Gradište... Prvi put u Noći muzeja učestvuju Ivanjica, Padina i Topola.

U Beogradu će na 70 lokacija biti viđeno još neviđeno – samo 17. maja biće izloženo kontroverzno i nikada realizovano delo Ivana Meštrovića “Vidovdanski hram”, maratonci će trčati još jedan počasni krug u Kinoteci, a biće predstavljen i rad jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata Aleksandra Bugarskog. Kako su se potpisivali Hruščov i Kenedi, Tito, Pašić i patrijarh Pavle, kako je likvidiran državni neprijatelj u ime naroda, koga su slali na Goli otok, samo su neke od tajni koje će biti otkrivene u 11. Noći muzeja.

(old_image)

Prvi put Noć muzeja imaće zemlju partnera manifestacije – Tursku. Ona će postavkom koja razbija klišee i predrasude predstaviti svoje umetnike u novom svetlu. Kako se slika na vodi, kako se od svakodnevnog pribora za jelo mogu napraviti čudesne osmanske tugre i kako zvuči violina kada na njoj svira jedan od najznačajnijih savremenih turskih muzičara saznaće svi koji 17. maja dođu na Kalemegdan.

Publika Noći muzeja u Novom Sadu saznaće kada su prvi dvotočkaši stigli u vojvođansku prestonicu i na koji način bespilotna letelica veličine školske torbe pravi najfantastičnije snimke iz vazduha. Biće u prilici da prisustvuju samostalnim izložbama Miće Popovića, Brede Beban, Aleksandra Lukovića i Tadije Janičića, da vide kako umetnost utiče na vlast (a kako vlast na umetnost), da se podsete kako se praznovalo u socijalističkoj Jugoslaviji i koje su rok zvezde učestvovale na kultnom festivalu Vudstok. Najmlađi posetioci moći će da se upoznaju sa džinovskim jelenom koji je nekada hodao planetom Zemljom i da postanu mali glumci u radio drami.

(old_image)

U Somboru će u Noći muzeja premijerno biti predstavljena izložba posvećena svetskoj erotskoj fotografiji. Od planetarnih fotografskih zvezda Helmuta Njutna, Nena Goldina, Nobujošija Arakija do Sem Tejlor Vud i Žan Lu Sifa biće predstavljeno 30 tematski povezanih fotografija erotskog karaktera. Gradski muzej u Somboru predstaviće se izložbom o secesiji – susretu starog i novog kroz arhitekturu, likovnu i primenjenu umetnost u Somboru, a biće predstavljen i presek slika celokupnog stvaralaštva Milana Konjevića.

Ćuprija će balom pod maskama pokrenuti inicijativu za povratak pozorišta u ovaj grad. U prvoj polovini 20. veka neizostavni deo kulturne scene Ćuprije bilo je pozorišno stvaralaštvo dok danas u ovom mestu ne postoji čak ni amatersko pozorište. U cilju vraćanja svesti o potrebi pozorišta biće napravljena izložba posvećenu njegovom razvoju u Ćupriji, sastavljena od starih fotografija, tekstova, plakata kao i od sačuvanih rekvizita, kostima, lutaka i maski, iz tog perioda.

Zavičajni kompleks Mihajla Pupina u Idvoru ove godine nizom manifestacija i izložbi slaviće 160 godina od rođenja velikog svetskog naučnika. Za posetioce Noći muzeja biće otvorena njegova rodna kuća, zadužbina Narodni dom, Dom kulture, muzejska i etno postavka kao i izložba „Stvaralačka koordinacija“.

(old_image)

Ivanjica, koja se ove godine priključuje manifestaciji, u Noći muzeja iniciraće nastanak prvog muzeja u ovom gradu. Svoje kulturno nasleđe, Ivanjica će predstaviti posetiocima 17. maja i to kroz izložbe arheoloških nalazišta, muzejskih eksponata sa svoje teritorije, paleontološke izložbe i džez kao i koncerta duhovne muzike.

Loznica će u 11. Noći muzeja posetiocima predstaviti spomen kuću Vuka St. Karadžića u Tršiću , ujedno i prvi muzej na otvorenom u Kraljevini Jugoslaviji, kao i Muzej Jadra, ali i stalnu postavku slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović. U Noći muzeja u ovom gradu biće obeleženo 200 godina Vukovog objavljivanja Pismenarice i Pjesnarice a pravi kuriozitet biće izložba "Obasjanost nevidljivog" koja će pričati priču sveća u običajima i verovanjima.

Ponosni sponzor nacionalne 11. Noći muzeja je Viasat History Kanal - kanal koji inspiriše svojim dokumentarnim emisijama koje imaju moderan pristup u prikazivanju istorije.

Pokrovitelj Nacionalne Noći muzeja je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a prijatelj manifestacije je kompanija Telekom Srbija sa brendom MTS. Ostali sponzori su IDEA, Koka-kola, Alfa banka, Fiat automobili, Samsung, Elektroprivreda Srbije i Grafix.

Pogledajte još