Petnaest godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Godišnjicu ubistva novinara i vlasnika lista Dnevni telegraf Slavka Ćuruvije, koje nije rasvetljeno ni posle 15 godina, obeležiće kolege, porodica i prijatelji polaganjem cveća na mestu gde je ubijen.

Ubice su Ćuruviji pucale s leđa, ispalivši 17 metaka. Ubijen je tokom NATO bombardovanja, pet dana nakon što je u tadašnjem dnevnom listu Politika ekspres optužen za "priželjkivanje bombi" i "izdaju".

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je juče da u dosadašnjem toku istrage ubistva novinara Slavka Ćuruvije nije bilo "praznog hoda". Radisavljević očekuje da istraga o ubistvu uskoro bude završena.

Miljko Radisavljević je rekao da je istraga još u toku i da se na slučaju ubistva Ćuruvije radi vrlo intenzivno.

Sredinom januara ove godine zbog navodne umešanosti u to ubistvo uhapšeni su bivši pripadnici Državne bezbednosti Ratko Romić i Milan Radonjić, a za bivšim operativcem Miroslavom Kurakom, koji je u bekstvu, raspisana je poternica.

Radonjić i Romić su privedeni na osnovu svedočenja Milorada Ulemeka, pravosnažno osuđenog na 40 godina zatvora zbog organizacije ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.

Kao nalogodavce ubistva Tužilaštvo za organizovani kriminal je označilo Radonjića i bivšeg direktora DB-a Radomira Markovića, a kao izvršioce Romića i Kuraka.

Pre dve nedelje, Tužilaštvo je u svojstvu svedoka saslušalo nekadašnjeg pripadnika DB i bivšeg direktora državnog preduzeća za trgovinu oružjem "Jugoimport" SDPR Stevana Nikčevića, a sadržaj njegovog iskaza nije poznat javnosti.

Mediji su tada podsetili da je predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković u decembru 2003. godine rekao da je upravo Nikčević obelodanio dosije DB-a "Ćuran", o tajnom praćenju Ćuruvije na dan ubistva.

U istrazi ubistva Ćuruvije, pokrenutoj sredinom januara posle iskaza Milorada Ulemeka, saslušavani su nekadašnji čelnici službe Franko Simatović, Branko Crni i Jovica Stanišić, koji je, međutim, odbio da da iskaz.

Ispitani su i svedoci saradnici u procesu za ubistvo Zorana Đinđića Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi.

Izvor: RTS
Foto: AP/Peđa Milosavljević

Pogledajte još