Odlazak u večnost Sju Taunzend, tvorca Adrijana Mola

Književnica je umrla u svom domu posle brojnih zdravstvenih problema koje je imala tokom života: bolovala je od tuberkuloze, preživela je srčani udar u mladosti, a zbog degenerativnog artritisa bila je vezana za invalidska kolica.

Sju Taunzend postala je poznata 1982. godine kada je objavila roman "Tajni dnevnik Adrijana Mola: (13 3/4 god.)". Pre toga bila je apsolutno nepoznati pisac. Sa petnaest godina rešila je da napusti školu i da počne da piše. Taj potez ostavio ju je bez formalnog obrazovanja i primorao je na život domaćice u engleskom Lesteru. Dve decenije niko nije znao da je lesterska domaćica pisac, sve dok joj priče o problemima i frustracijama odrastanja u jednoj britanskoj porodici, ispričane autentičnim i iskrenim jezikom, nisu širom otvorile vrata književnog sveta.

Knjiga u kojoj dečak Adrijan kroz svoj dnevnik pripoveda o porodičnim, školskim i pubertetskim problemima, prodata je tokom sledeće tri godine u skoro dva miliona primeraka. Ubrzo je usledio prvi nastavak, a Taunsedova ih je napisala ukupno osam. Poslednja knjiga u nizu objavljena je 2009. pod naslovom "Adrijan Mol: Mlitave godine".

Sju Taunzend izgubila je vid osamdesetih godina XX veka pošto je obolela od dijabetesa, a od tog trenutka njene knjige su nastajale tako što ih je diktirala svom sinu. Pored Šona, majka je bila Danijelu, Viktoriji i Elizabet, koji su joj doneli desetoro unučića.

Kompletne avanture Adrijana Mola u Srbiji objavila je Laguna.

Izvor: B92
Foto: BETA/AP Photo/PA, Michael Crabtree

Pogledajte još