Lavrov: Rusiji ne treba jugoistok Ukrajine, Zapad samo hoće da nas provocira

"Mi ne možemo imati takve želje. To protivreči temeljnim interesima Rusije", rekao je Lavrov za televiziju "Rusija-1", dodajući da Moskva želi "da Ukrajina bude celovita u njenim sadašnjim granicama, ali celovita uz puno uvažavanje regiona".

"Mi uslovno nazivamo federacijom ono što, uopšte, može da reši sve probleme naših vrlo bliskih suseda, naše braće i prijatelja. Međutim, mi ne insistiramo na tom terminu. Na ukrajinskom narodu je da odluči",
rekao je ruski ministar inostranih poslova u intervjuu za tu TV, prenosi RIA Novosti.

Posle danas izraženog zalaganja predsednika ukrajinske prelazne vlade Arsenija Jacenjuka za prenošenje više ovlašćenja regionima, Lavrov je rekao da se "veoma nada da je to što je Jacenjuk obećao samo prvi korak, i da će ta obećanja biti ispunjena".Lavrov je, takođe, izrazio nadu da će iza prvog koraka, o utvrđivanju mogućnosti održavanja lokalnih referenduma, uslediti I drugi, pre svega, onaj koji se odnosi na ustavnu reformu.

"Naše uverenje je da samo ustavna reforma uz učešće svih regiona I održavanja na toj osnovi slobodnih, fer, opštih izbora - I predsedničkih, I parlamentarnih I lokalnih, kako bi sami regioni izabrali svoje skupštine I gubernatora - to je najvažnije sada učiniti u Ukrajini"
, istakao je ruski ministar.

Ističući da je Jacenjuk trebalo I ranije, a ne tek danas, da poseti jugoistok, Lavrov je rekao da je upravo ponašanje ukrajinskih vlasti uzrok sadašnjih događaja u tom delu zemlje. "To što su ljudi dovedeni do očajanja, kada su isticali ruske zastave, pozivali "Putine pomozi, spasi nas od fašista", to je pre svega krivica onih koji su se proglasili za vlast u Kijevu. Ne možete da ne razgovarate s ljudima", naglasio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je istakao da Rusija apsolutno nije umešana u događaje na jugoistoku Ukrajine.

"Optužuju nas da su tamo neki agenti specijalni službi. Oni nisu tamo. Tamo takođe po definiciji nema naše vojske"
, rekao je on, dodajući da, međutim, tamo može biti pojedinih građana Rusije, što nije čudno, budući i da na Majdanu (Trgu nezavisnosti u Kijevu) "nema koga nije bilo".

Šef ruske diplomatije je takođe rekao da zapadne zemlje razdiru protivrečnosti u vezi sa daljom saradnjom sa Rusijom i da je na osnovu svih poteza Vašingtona u vezi sa ukrajinskom krizom vidljivo da su SAD uznemirene mogućom većom samostalnošću Evrope.

"Već sada se na osnovu mnogih znakova vidi da naše zapadne partnere razdiru protivrečnosti. Oni vide našu prilično mirnu reakciju, nisu uspeli da nas izvedu iz takta tim sankcijama koje u znatnoj meri prevazilaze okvire elementarne ljudske pristojnosti, i zato hoće verovatno da nastave da nas iritiraju nadajući se da će nas izbezumiti", rekao je Lavrov u intervjuu za TV "Rusija-1".

"Paralelno, međutim, shvataju ipak da će bez nas biti veoma teško rešavanje mnogih pitanja",
kazao je ruski ministar inostranih poslova, prenela je agencija RIA Novosti.

"Ne nameravamo da saopštimo da, kad već s nama tako postupaju, neka se u Siriji nastavi krvoproliće, nećemo se baviti političkim rešenjem, nećemo se baviti pružanjem humanitarne pomoći, neka Iran pravi nuklearnu bombu. Nećemo to raditi, jer smo odgovorni, za razliku od onih koji pokušavaju da nas navedu na takav put"
, rekao je Lavrov.

Izvor: Kurir

Pogledajte još