Hrvatska među 10 najgorih ekonomija

Zagreb / Foto: Tomislav Pavlek / BETA-HINA

Britanski "Ekonomist", preciznije njegovo konsultantsko odeljenje "Ekonomist intelidžens junit" (Economist Intelligence Unit - EIU) koje objavljuje redovne ekonomsko-političke analize pojedinih država, ekonomske prognoze i trendove po industrijama, je u svojoj aprilskoj prognozi uvrstio Hrvatsku među deset najgorih ekonomija sveta u 2014, piše Tportal.hr.

Aprilske prognoze još uvek nisu objavljene na internet stranicama EIU-a, ali je tabelu u subotu tvitao Robert Alan Vord, direktor i glavni urednik ovog odeljenja.

Hrvatska je, doduše, najbolja od 10 najgorih: neslavnu listu predvodi Kipar, a slede Ukrajina, Porto Riko, Libija, Centralnoafrička Republika, Venecuela, Ekvatorijalna Gvineja, Argentina i Barbados.

Vord je za Tportal.hr tvitao sledeće objašnjenje o uvršćenju Hrvatske na listu najgorih: "Fiskalna štednja, visoka nezaposlenost i spoljni dug, čvrsti krediti (visoke ili rastuće kamatne stope, op.a.) i slaba konkurentnost koče rast. Oporavak od 2015."

Tportal.hr podseća da je indeks očekivanja za hrvatsku ekonomiju u idućih šest meseci, koji izračunavaju Centar za evropske ekonomske studije iz Manhajma i Erste banka, pao je u februaru za 18,5 bodova na 5,8 bodova, najniži nivo od septembra 2012.

Indeks se račina na temelju ankete u kojoj učestvuju stručnjaci na finansijskim tržištima. Istraživanje obuhvata region srednje i istočne Evrope, koji uz Hrvatsku uključuje još i Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku i Tursku.

Uz Hrvatsku, najviše su pogoršana očekivanja za Slovačku i Mađarsku, uz pad odgovarajućih indeksa za 14,3, odnosno 13,5 bodova. Najveće poboljšanje očekivanja zabeleženo je u Češkoj, gde je indeks porastao za 6,6 bodova.

B92

Pogledajte još