NDS: Nećemo u vladu sa socijalistima

Nova demokratska stranka (NDS) saopštila je danas da se, nakon obavljenih razgovora sa Srpskom naprednom strankom (SNS) dosledno drži stava, da neće biti deo vlade u koju bi bila pozvana i Socijalistička partija Srbije (SPS).

Iako smo se tokom razgovora uglavnom složili oko toga koji su centralni problemi našeg društva, ukoliko bi SPS ušla vladu, smatramo da ne bi bilo moguće rešavati te probleme.

Dubokog smo uverenja da bi sa SPS u vladi ti problemi bili samo produbljeni i NDS ne želi da učestvuje u tome, navodi NDS u saopštenju.

Kako ističe, takvu odluku SNS je donela spram njenog jedinstvenog i čvrstog stava kako i sa kim je moguće doći do ostvarenja ciljeva i neophodnih rešenja za dalji razvoj Srbije.

Domete i karakter buduće srpske vlade odrediće i odabir koalicionih partnera jednako kao i odabir načina i pravca njenog funkcionisanja, ocenila je stranka.

Kako naglašava, NDS ne želi da bude deo vlade za koju verujemo da unapred sužava svoje domete izborom partnera, koji ni na koji način ne mogu da doprinesu pozitivnom karakteru vlade.

Takva, unapred ograničena vlada, ne bi bila u stanju da se nosi sa izazovima koji su pred nama, a koji se pre svega odnose na rešavanje gorućih ekonomskih problema, proces reformi i na predstojeće pregovore o članstvu u EU, saopštila je NDS.

NDS ističe da ne želi da bude deo vlade u kojoj bi bila i SPS, smatrajući da ta vlada ne bi bila sposobna da sprovedi politiku za koju se zalažemo. Ovakva odluka nije pitanje postavljanja uslova SNS, već ispunjavanje našeg vlastitog uslova da se nećemo odricati naših principa i onoga što verujemo da je u interesu građana Srbije, zarad ulaska u vlast.

Zbog vlade, u kojoj bi bili oni koji bi ušli u vlast po svaku cenu, najveću cenu bi na kraju platili građani Srbije, ocenjuje se u saopštenju.

Ukoliko SPS bude pozvana da bude deo buduće vlade, NDS ističe da će, držeći se dosledno svojih stavova i principa, u narednom periodu biti proevropska, konstruktivna i snažna opozicija.

U tom slučaju, ocenila je NDS, smatramo da ćemo mnogo više moći da doprinesemo ostvarenju naših ciljeva iz pozicije dobre opozicije, nego kao deo loše vlasti.

Danas, nakon što je uspostavljen istorijski nacionalni konsenzus uvođenjem SPS u vladu 2008 godine, ta stranka, osim štetnog makijavelističkog pristupa politici, nema ništa da ponudi. Nijedna vlast u koaliciji sa SPS danas ne može biti dobra vlast, ocenila je NDS.

Izvor: Blic
Foto: Beta - Miloš Miškov

Pogledajte još