Haos u Italiji: Krvavi obračuni na ulicama Rima

U njima je povređeno više od 80 ljudi, dok je jednom muškarcu u eksploziji razneta šaka. Nakon okršaja uhapšeno je najmanje šest osoba.

Neredi su započeli kao mirna protestna šetnja od znamenitosti Porta Pija ka centru grada i u njoj je učestvovalo oko 15.000 građana. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo: „Situacija je kritična! Besni smo!“ i „Smeštaj, prihod i dostojanstvo!“.

Međutim, među okupljenim ljudima nalazila se i grupa agresivnih demonstranata s maskama i šlemovima, koja je prvo počela da kamenicama i flašama gađa zgrade italijanske vlade, a onda i okupljene policajce jajima i petardama. Nakon toga započelo je koškanje, a onda i opšta tuča palicama, pendrecima i lancima. Organi reda koristili su i suzavac, a među 80 povređenih je i 20 njihovih pripadnika. Jednom demonstrantu, inače Peruancu, eksplodirala je petarda u šaci, zbog čega je ostao bez prstiju.

"Pravo na protest ne znači da manifestacija treba da se pretvori u nasilje"
, rekao je gradonačelnik Rima Ignacio Marino.

Inače, na samom početku demonstracija italijanska policija uhapsila je više desetina ljudi za koje se sumnjalo da su došli u Rim samo da bi pravili nerede i započinjali tuče.

Izvor: Kurir/ foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Pogledajte još