25 godina od masakra na trgu Tjenanmen

0

Na današnji dan pre 25 godina preminuo je bivši generalni sekretar kineske Komunističke partije Hu Jaobang, koji je važio za liberalnog reformatora, a hiljade studenata i intelektualaca je, u znak žaljenja za njim, izašlo na ulice Pekinga i tako otpočelo mirne prodemokratske proteste na najvećem trgu na svetu, koji su trajali sedam nedelja, pre nego što ih je početkom juna 1989. silom ugušilo kinesko konzervativno državno rukovodstvo.

Fotigrafija koja je postala simbol demonstracija „Tankman“ prikazuje čoveka koji prkosno stoji ispred kolone tenkova koji pristižu na trg / Foto: Stuart Franklin – AP

Protesti su brzo zadobili široku podršku gradskih stanovnika i razotkrili duboke podeljenosti u kineskom političkom rukovodstvu.

Između aprila i juna 1989. godine, milion mladih ljudi, radnika i seljaka izašlo je na trg Tjenanmen, zahtevajući demokratiju i protestujući protiv korupcije, sve dok u noći između 3. i 4. juna kineske vlasti na njih nisu poslale vojsku i tenkove. Tada je ubijeno na stotine, a možda i na hiljade mladih ljudi, od kojih su neke pregazili tenkovi.


„Tankmen“

Kineska vlada nikada nije u potpunosti obelodanila šta se tada dogodilo, a proteste je nazvala „kontrarevolucionarnom pobunom“.

Vlasti svakog 4. juna pokušavaju da spreče bilo kakvu diskusiju o nasilnom gušenju prodemokratskih protesta 1989. godine, što je najveća mrlja u oblasti ljudskih prava u Kini proteklih decenija.

Hu Jaobang / Wikimeda commons

Povoda za demonstracije bilo je nekoliko – pre svega je to bila smrt Jaobanga, koji je svrgnut nakon što je izgubio u borbi za prevlast od konzervativaca, a sporan je bio pravac političkih i ekonomskih reformi.

Univerzitetski studenti koji su se okupili na trgu Tjenanmen u znak žaljenja za Huom takođe su izrazili nezadovoljstvo zbog inflacije, ograničenih izgleda za izgradnju karijere i korumpiranosti partijske elite.

Traženo je, takođe, da vlada bude odgovorna, a zahtevane su i ekonomske reforme, sloboda štampe i govora, kao i ponovno uspostavljanje radničke kontrole nad industrijom.

Na vrhuncu protesta, oko milion ljudi bilo je okupljeno na trgu Tjenanmen, organizovan je i štajk glađu, a demonstracije su se do sredine maja proširile i na oko 400 gradova širom Kine.


Studenti demonstranti / Foto: Zhenglianjie / Wikimeda commons

Vlada je u početku zauzela pomirljiv stav prema demonstrantima, ali su se naposletku kineski vrhovni vođa Deng Sjaoping i drugi partijski zvaničnici odlučili na primenu sile, te su partijske vlasti 20. maja proglasile vanredno stanje i u Pekingu mobilisale čak 300.000 vojnika.

Kineska vlada je na medjunarodnom planu oštro osuđena zbog primene sile protiv demonstranata, a vlade zapadnih država nametnule su joj ekonomske sankcije i embargo na isporuku oružja.


Žrtve demonstracija / Foto: AP

Nakon primene sile, vlada je sprovela brojna hapšenja demonstranata i njihovih podržavalaca, ugušeni su ostali protesti širom Kine, proterani strani novinari i sprovedena striktna kontrola nad izveštavanjem o dogadjajima u domaćoj štampi.

Policija i unutrašnje bezbednosne snage su pojačane, a zvaničnici koji su sa naklonošću gledali na proteste bili su degradirani ili suspendovani.

Džao Cijang, bivši sekretar Komunističke partije, posle protesta na trgu Tjenanmen izbačen je iz partije i stavljen u kućni pritvor, a njega je zamenio Đijang Cemin.


Fiang Zeng je preživeo demonstracije, ali je tenk kojim je pregažen ostavio trajne posledice / Foto: Wikimedia Commons

Političke reforme su u velikoj meri obustavljene, a ekonomske nisu nastavljene sve do južne turneje Deng Sjaopinga 1992. godine.

Kineska vlada do dan danas zabranjuje da se o protestima raspravlja u bilo kom obliku ili da se obeležava sećanje na njih, a zbog nedostatka podataka iz Kine mnogi aspekti događaja ostali su nepoznati ili nepotvrđeni, dok se procene broja ubijenih kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada.

Hong Kong je jedini grad u Kini koji otvoreno obeležava ovaj dogadjaj, koji je u velikoj meri izbrisan iz zvanične kineske istorije.

Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.