Nikolić: Srbija će stati na noge i uz naknadu štete načinjene bombardovanjem

Foto: Milan Obradović / Beta

"Vojska Srbije je u protekloj godini realizovala sve postavljene zadatke" savesno, odgovorno i disciplinovano - poručio je danas načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

On je na svečanosti povodom Dana Vojske Srbije naglasio i da su pripadnici vojske tako navilkli i da "mi drugačije ne znamo da radimo"

"Radimo, štedimo i čuvamo - najviše mir u zemlji a i svetu", rekao je on.

Diković je naglasio i da se Vojska Srbije danas prepoznaje po delima i da "sve što bih dalje kazao staje u tri reči - Živela Vojska Srbije".

Nikolić: Vojska Srbije napreduje u svim segmentima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas u Užicu da Vojska Srbije, počev od slobode veroisposvesti, neprekidno napreduje u svim segmentima, gradeći partnerske odnose s inostranim oružanim snagama i učestvujući u međunarodnim mirovnim misijama.

"Vojska Srbije stalno napreduje u svim segmentima, počev od slobode veroisposvesti, aktivna je u mirovnim misijama, ima partnerski odnos sa stranim oružanim snagama, poseduje visok nivo tehničke opremljenosti, a učešće žena u vojsci je na izuzetnom nivou"
rekao je Nikolić u Užicu, na centralnoj svečanosti uoči Dana Vojske Srbije.

U govoru postrojenim jedinicama Vojske Srbije, koje su učestvovale u svečanom defileu, Nikolić je poručio da je sloboda malih naroda jača sila od velikih i moćnih jer "slabost sile jeste u tome što veruje u sebe".

Dečiji životi ne mogu se ničim nadoknaditi

U osvrtu na NATO bombardovanje Srbije 1999, Nikolić je rekao da je to "necivilizacijski presedan" jer se "dečiji životi ne mogu ničim nadoknaditi".

"Danas nam je zadatak da se rađamo i živimo u miru, a ne da ratujemo i umiremo, i nikad više zbog tuđih svađa"
poručio je Nikolić.

"Opravdanje za bombardovanje jedne suverene zemlje, članice UN i ubijanje njene dece i uništavanje bogatstva koje su stvorili njeni građani našle su u sprečavanju potencijalnog stradanja. Bolje da nisu izmišljali nikakav razlog pošto ga nije ni bilo - Ili je bolje da priznaju da je razlog stvaranje albanske države na teritoriji Srbije"
izjavio je Nikolić.

Ocenivši to kao necivilizacijski presedan "za vjeki vjekov" i nešto čega bi se postideli i varvarski narodi iz prethrišćanskog perioda, Nikolić je dodao:

"Opravdano očekujemo da Srbija stane na noge i uz naknadu štete načinjene nepravdom".

Defile jedinica i prikaz sposobnosti

Svečanosti "Đetinja 2014" prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Uz premijera tehničke vlade Ivicu Dačića, prisutni su i ministri energetike i spoljnih poslova u tehničkoj vladi Zorana Mihajlović i Ivan Mrkić, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica i mnogobrojni građani.

Uz defile jedinice, na Trgu partizana u Užicu biće organizovan i prikaz operativnih sposobnosti Vojske Srbije, a najavljen je i letački program.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.


Blic, Beta

udućnost je stigla: Tehnologije za koje nećete poverovati da su stvarne! - See more at: /pocetna/info/high-tech/Buducnost-je-stigla-Tehnologije-za-koje-necete-poverovati-da-su-stvarne.g-1770164.949.html#sthash.Pz3cpTux.dpuf

Pogledajte još