Kancelarija za KiM: Rasvetliti zločine i ulogu OVK

Kancelarija je to navela povodom današnje zajedničke, komemorativne sednice vlada Albanije i Kosova "povodom 15 godina od masovnog odlaska Albanaca i s Kosova u vreme rata 1999. godine i podsećanja na borbu Oslobodilačke vojske Kosova".

Kancelarija je navela da su sukobi na KiM počeli nakon decenijskog iseljavanja Srba pod prisilom, kao i sistematskog ubijanja Srba, predstavnika vojske i policije, a uz njih i velikog broja Albanaca, Goranaca, Roma, Bošnjaka i svih drugih koji nisu hteli da napadaju Republiku Srbiju, njene službe i njene građane.

"Izbor mesta - Kukeš - za održavanje zajedničke, 'komemorativne sednice' Vlada Albanije i Kosova više je nego neukusno i simbolično, jer u pamćenju svakog Srbina ime Kukeš je simbol za 'Žutu kuću' i zločine nad civilima i trgovinu organima", navodi se u saopštenju.

"Žuta kuća" je, dodaje Kancelarija, označena kao mesto zločina u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, koji je krajem 2010. godine usvojio Komitet za ljudska prava Saveta Evrope.

"Svaki zločin ima ime i žrtvu i Kancelarija za KiM se zalaže za rasvetljavanje i kažnjavanje svakog zločina, bez obzira na nacionalnost žrtve i dželata"
, navodi se u saopštenju.

Kancelarija navodi da želi da podseti i međunarodnu zajednicu da još nije omogućila povratak prognanim Srbima i da je to obaveza koja ne sme ostati zaboravljena i neispunjena.

Izvor: Beta/ foto: Beta/ Milan Obradovic

Pogledajte još