Ženeva: Ima li rešenja za Ukrajinu?

Posle nekoliko bilateralnih susreta jutros, Sergej Lavrov (Rusija), Ketrin Ešton (EU), Džon Keri (SAD) i Andrij Deščica (Ukrajina) su najavili da se sastaju u podne, na radnom ručku, a zatim će se obratiti novinarima oko 15.00 po centralnoevropskom vremenu, pre no što se raziđu.

Za to vreme nije jasno tačno šta se dešava na istoku Ukrajine je nejasan. Izveštači javljaju da su proruski pobunjenici oduzeli šest oklopnih vozila kijevskih snaga, oko Slovjanska, grada koji je centar pobune, i da su neki vojnici iz Kijeva prešli na stranu proruskih pobunjenika.

U Donjecku je naoružana grupa ljudi s fantomkama zauzela kancelariju gradonačelnika.

Prema Kijevu i zapadu, oružane grupe su zapravo pripadnici ruskih specijalnih snaga, kao na Krimu, u martu, pre no što je pripojen Rusiji.

Moskva demantuje da su njeni vojnici ili agenti na ukrajinskoj teritoriji.

Državni sekretar SAD Džon Keri stigao je sinoć u Ženevu za današnje razgovore. On je rekao da želi da pomogne da se uspostavi pravi dijalog između Rusije i Ukrajine. Cilj Vašingtona je da Rusija prestane da podržava i ohrabruje separatiste u Ukrajini i da povuče trupe sa granice s Ukrajinom, rekao je Keri.

Predsednik SAD Barak Obama je rekao jasno da će se pojačati američke sankcije protiv Moskve, ako Rusija ne iskoristi današnje razgovore u Ženevi.

"Svaki put kad Rusija preduzme mere koje destabilizuju Ukrajinu i krše njen suverenitet, biće posledica"
, rekao je Barak Obama na televiziji CBS. Obama je rekao da su Rusi u najmanju ruku podržali oružane grupe na jugu i istoku Ukrajine.

Porparol Bele kuće Džej Karni je rekao da Vašington od Rusije očekuje tokom sastanka u Ženevi da pokaže da želi da se smiri napetost na istoku Ukrajine.

Ukrajinski ministar spoljnih poslovva Andrij Deščica smatra da je diplomatsko rešenje još moguće, i da je to jedini način da se stabilizuje situacija. On je po dolasku u Ženevu rekao da je spreman na dijalog s Rusijom, ali je isključio mogućnost razgovora o federalizaciji Ukrajine što traže Moskva i proruski pobunjenici.

Izvor: Beta

Foto: AP Photo/Manu Brabo

Pogledajte još