Broj poginulih se podigao na šest, nastavlja se potraga za nestalima sa trajekta

Trajekt je prevozio 459 ljudi, od toga 325 učenika srednje škole iz Ansana, južno od Seula.

Kako prenosi južnokorejska agencija Jonhap citirajući zvaničnike nacionalne obalske straže, do sada je spaseno 179 osoba.

Za sada je potvrđeno da je šest osoba poginulo, uključujući jednu članicu posade i jednog studenta, prenosi AFP.

Strahuje se da bi broj smrtno stradalih mogao znatno porasti, navodi AFP.

"Plašim se da ima malo šanse da su oni koji su ostali zarobljeni u brodu još uvek živi", rekao je jedan visoki zvaničnick spasilačkog tima.

Trajekt je poslao signal na opasnost u 08.58 sati ujutro po lokalnom vremenu, u vodama 20 kilometara od ostrva Bjeongpung i počeo da tone.

Više od 100 brodova i aviona mornarice, obalske straže, nalazi se u oblasti u potrazi za nestalima, a nesreća bi mogla da bude jedna sa najviše žrtava u modernoj istoriji Južne Koreje, javila je južnokorejska agencija Jonhap.

Više sati posle nesreće, raste bojazan da su mnogi koji se vode kao nestali ostali zarobljelini u potonulom trajektu. Niska temperatura vode otežava situaciju za moguće preživele.

U potrazi za nestalima učestvuju desetine ribarskih i vojnih brodova, helikoptera i ronilačke ekipe, a i američka mornarica je uputila na mesto nesreće jedan brod, prenele su agencije.

Na snimcima se vide mokri i promrzli učenici, ogrnuti ćebadima, koji su izvučeni iz vode i smešteni u školsku fiskulturnu salu na obližnjem ostrvu.

Jedan od njih, Lim Hjung-min, rekao je novinarima da su on i drugi djaci skočili u okean s pojasevima za spasavanje i potom plivali do spasilačkog čamca.

"Dok se trajekt naginjao i tonuo, posrtali smo i sudarali se jedni s drugima", rekao je Lim, dodajući da su neki putnici krvarili.

"Kada sam skočio u okean, voda je bila tako hladna... Plivao sam brzo sam, misleći samo na to kako da preživim".

Brod, sa 325 učenika koji su išli na ekskurziju na ostrvo Đeđu, 100 kilometara južno od Korejskog poluostrva, poslao je poziv u pomoć jutros oko devet časova po lokalnom vremenu, na 20 kilometara od ostrva Bjeonpong, saopštili su Obalska straža i jedan vladin zvaničnik.

Trajekt je u potpunosti potonuo za oko dva sata, saopštila je Obalska straža ne navodeći uzrok nesreće i u kakvom stanju se nalaze povredjeni.

Brod je krenuo iz luke Inčeon, na zapadu Južne Koreje u utorak veče i trebalo je da pristane na ostrvu Džedžu, na jugu zemlje. Na plovilu je bilo i oko 150 vozila.

Kapacitet trajekta, dužine 146 metara, bio je oko 900 ljudi, a plovilo je sagradjeno 1994. godine.

Vazduhoplovne snage Južne Koreje poslale su transportni helikopter C-130 sa čamcima za spasavanje, a na mesto nesreće stiglo je i oko 10 armijskih helikoptera i timovi za spasavanje, saopštila je vojska.

Izvor: 24sata
Foto: AP Photo/Yonhap

Pogledajte još