Odbijate da zamenite Windows XP? Ovi saveti će vam sigurno zatrebati!

Windows XP je 8. aprila dobio svoje poslednje ažuriranje, i što se same kompanije tiče, on je mrtav. Međutim, to ne znači da će ga se korisnici odreći. Sudeći po zvaničnim podacima, XP OS koristi 30% svih korisnika Windows sistema. A to je ogroman broj kompjutera koji su sada ranjivi na razne napade i zloupotrebe - a biće ih.

Najmudrije bi bilo prebaiti se na sigurniji OS, ali ako to ne želite da uradite, ili ne možete da priuštite promenu sistema, evo šta možete da učinite da smanjite rizik.

Pojačajte antivirus zaštitu
Pronađite neko sveobuhvatno rešenje, koje će redovno češljati sistem, štiti vas od napada virusa, malvera, pecanja, krađe novca, spam mejlova i drugih zlonamernih napada. Preporuka za antivirus je AVG, Avast, Kaspersky ili onaj koji se vama učini najpraktičnijim i najboljim. Pročitajte forume, raspitajte se koji je najbolji za XP.

Ne koristite Internet Explorer
Na Windowsu XP uglavnom se koristi IE8, a kako je danas aktuelna verzija Internet Explorer 11 jasno vam je koliko je "Osmica" prevaziđena i neće biti u mogućnosti da isprati neke od modernih funkcija koje sajtovi svakodnevno dobijaju i da će biti podložan eventualnim napadima. Pretraživači drugih kompanija, koji se mogu naći za XP još uvek, uglavnom će nastaviti da pružaju podršku za taj OS, pa bi bilo zgodno da razmislite o njihovoj primeni.

Ažurirajte programe redovno!
Bez obzira na to da li koristite Flash, PDF Reader, Javu i bilo koji drugi program, aplikaciju i igru na Windowsu XP - potrudite se da uvek imate najnoviju verziju!

Aktivirajte Windows XP FireWall

Možda vam ovaj savet zvuči kao "šta pričaju ovi", ali proverite za svaki slučaj da li je FireWall uključen i ukoliko nije - aktivirajte ga! Začudili biste se koliko ljudi tokom instalacije nekog programa ili igre isključi FireWall i onda zaboravi da ga uključi.

Izbegavajte javne internet mreže, posebno Wi-Fi
Računarski centri u školama, na faksu ili javne internet mreže na autobuskim stanicama, u kafićima i uopšte na javnim mestima su idelna baza da neko napadne vaš ranjivi XP sistem. Potrudite se da ne koristite takve mreže i nabavite mobilni internet ili internet koristite samo kod kuće.

Ako vam je sve ovo ipak previše, samo se prebacite na Windows 7 ili 8.1 - oni su savršeno bezbedni, a podršku će dobijati barem još narednih deset godina.

foto: youtube printscreen
T.D.

Pogledajte još