Jacenjuk: Rusija pokušava da pogorša situaciju

Foto: Associated press

Postoji samo jedna igra koju Rusija igra a to je da podstakne tenzije u Ukrajini, dodao je Jacenjuk, prenela je agencija Itar-Tass.

Jacenjuk je u razgovoru sa novinarima posle susreta sa biznismenima rekao da veruje da postoji samo jedan način da se suprotstavi takvim planovima - a to je ujedinjenjem zemlje, navodi ruska agencija.

On je dodao da postoji šansa da svi demonstranti koji su učestvovali u protestima protiv vlasti u Kijevu budu amnestirani.

Ukrinform je preneo Jacenjukovu izjavu da Rusija pokušava da se meša u pitanja zemalja, koji joj nikada nisu pripadale „i neće pripadati“.

Jacenjuk je dodao da će Ukrajinska strana će ispuniti sve odredbe sporazuma koje je potpisala u Ženevi posle razgovora na kojima su učestvovali predstavnici Rusije, SAD, Evropske unije i Ukrajine.

Jacenjuk je pozvao demonstrante da odblokiraju sve administrativne zgrade i pozvao kijevske vlasti da ispune uslov o amnestiji za one demonstrante koji napuste zgrade i polože oružje, osim onih koji su počinili teške zločine, poput ubistva.

Jacenjuk je rekao da će ukrajinska vlada razmotriti saradnju sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) na zatvorenoj sednici, preneo je Itar-Tas s.

U zajedničkoj izjavi, usvojenoj nakon sastanka posvećenog krizi u Ukrajini u Ženevi, postoje odredbe da sve ilegalne oružane formacije u Ukrajini treba da budu razoružane, sve administrativne zgrade odblokirane i svi demonstranti, osim onih koji su počinili teške zločine, amnestirani.

Blic

Pogledajte još