Ne klonite duhom: Dobili ste otkaz, šta dalje?

Otkaz, pa šta? Nije bitno da li ste radili premalo ili previše, da li ste tehnološki višak ili ste iznervirali nekog "odozgo", bitno je da se snađete i da ne posustanete.

Odmorite
Nemojte dan nakon otkaza da tražite novi posao. Otkaz je komplikovano iskustvo - ljuti ste, uznemireni, zamerate firmi, plašite se za budućnost... Ako odete sa tim paketom emocija kod potencijalnog poslodavca, primetiće, a to se neće dobro odraziti na vaše šanse.

Prestanite da se samozavaravate
Jednom kad se saberete i napravite distancu, zastanite i ozbiljno i objektivno pogledajte svoje ponašanje na poslu, stav i uloženi trud. Popričajte sa kolegama sa prošlog posla, tražite od njih iskrenu kritiku.

Otvorite se
Iskreno popričajte o svim negativnim stranama svog posla, kao i o planovima za budućnost sa osobom u koju imate poverenja. To će vam pomoći da istresete svu negativnu energiju koja se u vama nakupila, a možda i naletite na sjajnu ideju za novi posao.

Sredite svoje preporuke
Pošto ste otpušteni, to bi moglo da bude teško, posebno ako ne želite da vaš novi poslodavac sazna zbog čega ste dobili otkaz. Ako ne možete da dobijete dobru preporuku tu, onda se okrenite ljudima sa kojima ste ranije sarađivali, a koji imaju o vama da kažu samo sjajne stvari. Stara, a dobra preporuka će vam značiti više nego nikakva. Ukoliko ste radili samo na jednom mestu, dodajte zabelešku u svoj CV u stilu "Moja prethodna firma je bila jedino mesto na kom sam do sada radio, ali nažalost nismo mogli da se usaglasimo."

Pripremite se da odgovarate na teška pitanja
Ok, dogovorili ste nekoliko razgovora za posao. Bolje bi vam bilo da se spremite da odgovorite na pitanje o zaposlenju. Jer će pitanje otkaza da se pokrene u nekom trenutku i morate da budete spremni da odgovorite na njega. Ako ste otpušteni kao tehnološki višak, budite iskreni. Ako to nije slučaj, recite nešto u stilu "Bilo je dosta nesporazuma i nedostatka razumevanja između mene i bivšeg šefa." Preuzmite odgovornost za taj nedostatak komunikacije i recite da ste iz tog iskustva mnogo naučili.

U svakom slučaju, budite pozitivni, svaka negativnost kad je prošli posao u pitanju, čini da vi delujete loše.

foto: yayimages.com/iko
T.D.

Pogledajte još