Kako sam spasao petogodišnjeg brata iz nabujale Toplice

Samo zahvaljujući velikoj prisebnosti njegovog brata Turkijana Avramovića (23), koji je bio na nekoliko metara od njega, Kristijan je spasen i bezbedno izvučen iz reke.

Mališan je prethodno sa braćom i rodbinom sišao do reke čim je ona počela da nadolazi i nosi sve pred sobom.

Konopac kojim je hvatao drveće koje je plutalo rekom bio mu je obmotan i vezan za ruku, da bi bio siguran da mu se neće izvući.

Nije ni slutio da će ga jedno stablo koje iznad površine vode i nije izgledalo tako veliko povući sa sobom.

Srećom ovaj incident je prošao bez posledica po malog Kristijana. Jedino se mnogo uplašio.

"Učinilo mi se da drvo koje sam zakačio nije bilo tako veliko i da ću ga izvući. Međutim, kada se konopac koji sam vezao za ruku da mi ne ispadne otegao, nisam mogao da se zadržim i vodena bujica me je povukla", priča mališan.

(old_image)

Na njegovu sreću, odmah pored su bili njegovi rođaci i brat Turkijan, koji su odmah priskočili u pomoć. Pružili su dužu granu koja im je bila pri ruci ka dečaku, a on se uhvatio za nju i tako su ga izvukli.

"Sve se dogodilo neočekivano brzo, ali je sreća da je bio blizu i da smo priskočili u pomoć. Video sam ga kako polako popušta, i kako ga drvo koje je zakačio konopcem povlači za sobom."

"Dok sam mu prilazio, Kristijan se već našao u reci. U jednom momentu mu se videla samo glava. Tada sam pomislio dea skočim za njim, ali ni ja ne znam da plivam pa sam odustao. Uzeo sam jednu motku i pružio je ka njemu. Na sreću, on je uhvatio, a u međuvremenu su pristigli i ostali, pa smo ga zajednio sa drevetom za koje je bio zakačen, izvukli", priča Turkijan brat od strica malog Kristijana.

Osim što se uplašio, na sreću ovaj incident je prošao bez težih posledica po ovog dečaka.

(old_image)

Inače, romsko naselje kod Fabrike stakla nalazi se neposredno pored reke Toplice, i nije redak slučaj predhodnih godina da deo naselja budu poplavljene. Ipak, ovakav vodostaj Toplice ne pamte ni najstariji stanovnici.

I ranijih godina kada reka nadođe, Romi sa obale izvlače drveće i grane koje bujica nosi sa sobom i na taj način spremaju drva za zimu.

Ovoga puta, umalo se tragično nije završilo po malog Kristijana. Tokom jučerašnjeg dana, desio se još jedan zanimljiv slučaj, koji je na sreću prošao bez posledica.

Naime, preko mosta na Toplici u selu Podina u žitorađskoj opštini, ostao je zaglavljen putnički automobil u kome su bile tri osobe.

Auto nije mogao da upali, a voda je nadolazila sa svih strana. Srećea u nesreći je da su putnici imali mobilni telefon kojim su pozvali Sektor za vanredne situacije koji je odmah poslao ekipu spasioca.

"Putnici su se snašli do našeg dolaska, tako što su se popeli na krov automobila jer je voda već uveliko prodrla u unutrašnjost. Pristupili smo akciji spašavanja i sve se završilo u najboljem redu", potvrđuju u Sektoru.

Umalo se udavili u automobilu

Tokom jučerašnjeg dana na mostu u selu Podina ostao je zaglavljen putnički automobil u kome su bile tri osobe. Automobil nije mogao da upali, a voda je nadolazila sa svih strana. Sreća u nesreći je da su putnici imali mobilni telefon kojim su pozvali Sektor za vanredne situacije.

Izvor: Blic
Foto: Nabijala Toplica u Prokuplju / Beta - Saša Đorođević

Pogledajte još