Lovac na glave: Za svakog Rusa plaća 10.000 dolara

Boris Filatov, Foto: Facebook

U nadi da će slomiti proruske snage na istoku Ukrajine, zamenik gubernatora Dnjepropetrovske oblasti putem Fejsbuka je otvoreno pozvao Ukrajince da učestvuju u lovu na ruske glave. On je muškarce u uniformama bez oznaka, za koje tvrdi da predstavljaju ruske trupe, nazvao „zelenim ljudima” i obećao 10.000 dolara svakome ko zarobi i dovede bar jednog takvog vojnika. Najvrednija nagrada od 200.000 dolara će otići u ruke onih koji uspeju da oslobode okupirane vladine institucije od demonstranata.

Filatov je, takođe, odlučio da motiviše proruske separatiste da se predaju, nudeći im novac.

„Za svaki predati pištolj sledi isplata: 1.000 dolara za jurišnu pušku, 1.500 za mitraljez i 2.000 za minobacač. Svi detalji, uključujući i lokaciju transfera novca, biće navedeni u specijalnoj poruci Štaba za nacionalnu zaštitu”
, objavio je on.

Zamenik guvernera je dodao da je svestan da revoluciju vode „umorni, očajni i siromašni” građani, i da je njegov predlog idealna šansa da „ljudi koji smatraju da ih vlada ne čuje” lako i brzo dođu do novca.

Iako je ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine navelo da su zbog uskršnjih praznika obustavljene akcije protiv proruskih vojnih snaga na istoku zemlje, sukob je nastavljen. U napadu na kontrolni punkt separatista u Slavjansku u subotu je ubijeno šest osoba, a potom je lokalna proruska organizacija Samoodbrana uvela policijski čas i uputila javni zahtev Vladimiru Putinu da pošalje snage za održavanje mira. Među ubijenima su četiri pripadnika samoodbrane samoproglašene Narodne republike Donjeck i dva napadača koji su imali obeležja paravojne ukrajinske grupe „Desni sektor“.

Na kontrolnom punktu je u tom trenutku bilo 26 civila naoružanih motkama koji su poštovali nalog Kijeva o primirju za vreme Uskrsa. Nakon napada, nekoliko građana se pojavilo sa puškama i pucalo na napadače, ubivši dvojicu. Proruski pobunjenici izjavili su da će nastaviti okupaciju vladinih kancelarija sve dok ne bude raspuštena prozapadna vlada u Kijevu.

Priprema se za let u svemir

Boris Filatov je i ranije iznosio kontroverzne scenarije za rešavanje krize. Na Fejsbuku je ponudio svoj recept za obuzdavanje demonstranata koji su se zalagali za pripajanje Krima Rusiji.

„Tom šljamu treba dati velika obećanja i garancije, a zatim ih treba obesiti”
, napisao je on, i kasnije dodao da bi streljanje bilo „suviše časna smrt za šljam koji navodi ljude da ubijaju jedni druge”.

Advokat i biznismen koji poseduje oko četiri miliona dolara sumnjičen je za proneveru novca iz državnog budžeta.

Prema pisanju „Kijev posta”, ne izlazi iz kuće bez telohranitelja, a on se vozi u blindiranom „mercedesu”. Ove godine će biti deo komercijalnog leta u svemir u organizaciji „Virdžin galaktika”. Karta za ovu avanturu ga je koštala 200.000 dolara.

Izvor: Blic

Pogledajte još